Naantali on kuin yksi meistä vaan
melkein, mutta ei ihan. Entistä enemmän muistutamme Suomen keskimääräisyyksiä. Tämä
on hyvä pitää mielessä, jotta asianmukainen nöyryys pysyisi mielessä.
Väestö Naantali Suomi
Väkiluku 31.12.2011
18 871 5 401 267
Väkiluvun
muutos, % 2010 – 2011 0,3
0,5
0-14
-vuotiaiden osuus väestöstä, %
31.12.2011 16,8 16,5
15-64
-vuotiaiden osuus väestöstä, %
31.12.2011 64,6 65,4
65 vuotta täyttäneiden osuus
väestöstä, % 31.12.2011 18,6 18,1
Ehkä tuota demograafista eli ikäjakautuma
kuvaa yllättävämpää on, että Naantali elinkeinorakenne on vähän ”vanhanaikainen”.
Meillä on jalostusta enemmän kuin maassa keksimäärin ja palveluja vähemmän ja
alkutuotantoa melkein keskiarvoisesti.
Työpaikat Naantali Suomi
Alkutuotannon
työpaikkojen osuus, % 31.12.2010 3,1 3,7
Jalostuksen
työpaikkojen osuus, % 31.12.2010
31,4 22,1
Palvelujen työpaikkojen osuus,
% 31.12.2010 63,7
72,9
Tätä
taustaa vastaan meidän pitäisi tuntea mielenkiintoa elintarvikehuoltoa ja sitä
kautta elintarvikeketjun toimintaan. Yksi mielenkiintoinen raportti on ollut
käsissämme tuo kuvan mukainen. Sen tiivistelmä päättyy:
Tulosten
mukaan elintarviketeollisuuden vaikutus maakunnan BKT:hen voisi nousta vuoteen
2020 mennessä yhteensä 1 795 miljoonaan euroon eli nykytilanteeseen nähden
vaikutus voisi kasvaa noin 344 miljoonalla eurolla. Elintarviketeollisuuden
työllisyysvaikutus voisi nousta yhteensä noin 13 730 henkilötyövuoteen eli
kasvua nykytilanteeseen tulisi 2 899 henkilötyövuotta, jos kehitysarviot toteutuvat.
Selvityksen
tulosten valossa Varsinais-Suomessa ruokaketjun eri osien vaikutus maakunnan
talouteen ja työllisyyteen on jo nykyisellään korkea. Elintarviketeollisuuden
yritysten kasvuennusteiden toteutuminen voi merkittävästi lisätä maakunnan taloudellista
kasvua ja työllisyyttä. Kasvuennusteidentoteutumista tulisi tukea maakunnan
talouden ja työllisyyden
edistämiseksi.
Elintarviketeollisuuden
työpaikoille voisi olla luonnollista tilausta Naantaliin. Ja jos oikein huimia ajattelee, niin voisi
ajatelle, että elintarvikeketju kulkisi täällä merestä ja maalta lautaselle
niin kotona, julkisen sektorin laitoksissa kuin ravintoloissa ja muissa
palvelupisteissä. Ja sitten vielä sekin
hienous, että meillä on maustealan huippuyrittämistä paikkakunnalla.
Innovaatio vaan puuttuu.