Kantolan Ilkan viikkomuistiot ovat vaikuttavia. Niissä hän avaa maailmaa meille oman kokemuksensa kautta. Nytkin lähdettiin Espanjan sisällissodasta ja tultiin Eduskuntaan ja tämän päiväiseen EU tilaisuuteen, jota suosittelen Savosta käsin.
- Heinäluoma
kertoi, että eduskunnassa parhaat puheet sisältävät usein vaikuttavia
lainauksia kirjallisuudesta. Meistä kolmesta (Orpo, Elomaa ja Kantola) kukaan ei osannut tunnustautua
puhujana kirjallisuussitaattien käyttäjäksi. Olimme samaa mieltä siitä, että
Väinö Linnan tuotannolla on ollut meille perustavanlaatuinen merkitys maamme
itsenäisyyden ajan vaiheitten ymmärtämiselle. - Omasta
puolestani kerroin, että nuoruudessani eniten minun elämääni kenties
vaikuttanut teos on F. Dostojevskin Karamazovin veljet. Mutta olen huomannut,
että aikuisena en ole enää saanut teoksesta yhtä vahvaa vaikutelmaa kuin
nuorena. Sen sijaan saman kirjailijan Rikos ja rangaistus on nyttemmin luettuna
paljon vaikuttavampi kirja kuin lukioaikana, jolloin se kuului pakolliseen
ohjelmaan. - Juuri
nyt käsissä on kulunut kaksi mielenkiintoista kirjaa: Leif Salmen: Maanalainen
moskeija, sekä Pauliina Rauhala: Taivaslaulu. Rauhala kirjoittaa
laestadiolaisnaisen osasta, Salmen pohtii syvällisesti Euroopan Unionia.
Jälkimmäisestä on huomenna lauantaina 5.10. kiintoisa seminaari,
Eurooppafoorumi, Turun kaupunginkirjastossa klo 12.15.alkaen. Mukana on mm.
ulkoministeri Tuomioja. Sinne suuntaan huomenna itsekin puhumaan.
Ilkan viikkotiedotteen voi lukea tästä http://www.ilkkakantola.net/viikkoviesti.
Tästä saan aiheen kertoa, että Leif Salmen ja Nalle Wahlroos olivat erottamaton pari kommunistisen vallankumouksen iskujoukoissa lukiossa ja vielä opiskelun alkumetreillä.
Lefan opin tuntemaan Ylen ruotsinkielisenä toimittajana ja hyvin kuppilassa viihtyvänä. Hänestä on tullut (paljon Nallea pidempään yhteiselle nuoruuden aatteelle uskollisena) kuitenkin kirjailija.Hänen kirjojaan en ole jaksanut lukea, kuten en plajon muutakaan vaativampaa kirjallisuutta, sen sijaan olen kahlannut läpi Nallen kirjan markkinoista ja demokratiasta ja viimeksi hänen epävirallisen elämänkerran.
Jotenkin voisin arvata, että yksi asia heitä Lefaa ja Nallea vieläkin yhdistää. Se lienee vastenmielisyys sosiaalidemokratiaa kohtaan. Lukekaa kirjoituksia palstalta kirjoitukseni otsikolla Nalle.
Ja tässä huonon poliittisen menestyksemme aikana rupesin ajattelemaan, ettei tämä sosialidemokratia ihan kamala aate voi olla, kun siitä eivät Nallet ja Lefat tykkää.
Ja muuten toinen asia älyköistä kun puhutaan, niin Tuossa Nallen kirjassa hänen suuhunsa oli pantu vertaus , jossa Euroopan parlamenttia verrattiin Teiniliittoon. Tältä palstalta toukokuun lopulla on seuraava lainaus:
- Eurovaalit taitavat olla enemmänkin sellaista yhteen maaliin potkimista, kaikki vähän tönivät jopa pilkkanaan Euroopan parlamentin toimintaa pitäen. Viimeksi perjantaina 31.5.2013 Turussa tohtorin hatun hakemassa ollut Erkki Tuomioja vertasi EP:n päätöksiä teiniliiton julkilausumiksi. Kansan hymy oli herkässä ja jokainen voi olla varma, mihin suuntaan puheet vaikuttavat.Sellaista Eurooppa tiedostus on.
- Kasvun ja kärsivien työttömien asiasta ei välitä kukaan ei ainakaan täällä erinomaisessa Suomessa, jossa lähes kaikista ongelmista syytetään EU:ta. Kuinka paljon paremmin meillä olikaan 1990-luvun alussa kun kärvistelimme itse oman markkamme kanssa finanssikriisissämme. Kansainvälistä turvaakaan emme tarvitse, sillä itse me vaikeutemme voitamma, vain ripaus talvisodanhenkeä ja taas olemme valtakunta ja muut ovat rajamaita.
Kaiken mahdollisen lukeminen ei ole vain turhaa, vaan myös vahingollista sanoi Mauno Koivisto. Sekin on yksi näkökulma. Toinen juttu on se, että lukeneisuus ilman ajatusta ei ole laadun tae. Ja sitten se, että viisauteen tarvitaan myös sydäntä. Kuka mitäkin kenen mielestä edustaa edustaa on sitten taas itse kunkin oman arvioinnin kysymys.