Fortum on valmis uusiin haasteisiin ja suomettuminen…

FortumRussia20141202

Tasapainoisempi tuotantorakenne Venäjälle

Fortum kasvattaa vesivoimaomistustaan 60 prosentilla TGC-1:n uudelleenjärjestelyllä. Edellyttäen että uudelleenjärjestely on edennyt suunnitellusti Fortum on valmis osallistumaan vähemmistöosuudella Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen.

​Fortum ja Gazprom Energoholding ovat allekirjoittaneet pöytäkirjan aloittaakseen alueellisen energiantuotantoyhtiö TGC-1:n omistustensa uudelleenjärjestelyn Venäjällä. TGC-1 omistaa ja operoi vesi- ja lämpövoimaa Venäjän luoteisosassa sekä omistaa Pietarin lämmönjakeluverkon. Gazprom Energoholding omistaa yhtiön osakekannasta 51,8 % ja Fortum 29,5 %.

Uudelleenjärjestelyssä Fortum perustaa Rosatomin kanssa yhteisyrityksen, joka omistaa TGC-1:n vesivoimatuotannon. Gazprom Energoholding jatkaa TGC-1:n lämpöliiketoimintaan liittyviä toimintoja. Nykyisen TGC-1:n omistusosuutensa kautta Fortumin osuus vesivoimaan keskittyneestä uudesta yhteisyrityksestä nousisi yli 75 prosenttiin. Rosatomista tulisi yhteisyrityksen vähemmistöomistaja vajaan 25 prosentin osuudella. 

Fortum, Gazprom Energoholding ja Rosatom ovat allekirjoittaneet pöytäkirjan aloittaakseen uudelleenjärjestelyn. Osapuolet jatkavat järjestelyn yksityiskohtaisesta rakenteesta, käytännön järjestelyistä ja lopullisista kaupallisista ehdoista sopimista. Uudesta vesivoimayhtiöstä tulee Fortumin tytäryhtiö. 

Edellyttäen, että Fortum saa yli 75 prosentin omistusosuuden TGC-1:n vesivoimatuotannosta, Fortum on valmis osallistumaan enintään 15 prosentin vähemmistöosuudella Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen samoilla ehdoilla kuin muutkin suomalaiset hankkeeseen osallistuvat yritykset. Fortumin tiedote

Järkevältä tuntuu tuo lähialueille ja erityisesti vesivoimaan keksittyminen ehdolla, että kokonaisvastuuta voidaan Uralilla vähentää. Hinnat pitäisi tietää arvion tekemiseen. Maariskiä voidaan tietenkin pienentää siirtojärjestelmällä.
Fennovoimaan mukaan menemisessä ei ole taloudellista järkeä paitsi siinä tapauksessa, että Fennovoima rakentaa Loviisaan.  Edellinen hallitus syrji Loviisaa, joten nyt pitäisi tuosta saada hyvitys niin Fortumin kuin Suomen kansan kannalta. Ikävä kyllä IVO-Fortum ei juurikaan näissä valtion junailemissa  järjestelyissä ole menestynyt.

Ja sitten suomettuminen  tulee peliin mukaan, kun kansainvälisesti asioita katsotaan. FT:ssä muisteltiin Ville Niinistön Rosatomiin liittyvää haastattelua.
Markkinavoimat arvioivat asian -1,55 prosentin alennuksella.

Vai oliko Kreml lukenut Economistin viimesen numeron pääkirjoituksen Venäjän haavoittuvasta taloudesta:

Jos
Putin olisi käyttänyt enemmän aikaansa Venäjän talouden vahvistamiseen
kuin ystäviensä rikastuttamiseen, hän ei olisi nyt niin havoittuva.

Ehkäpä nyt pitää hakea ystäviä läheltä, pienetkin kelpaa. Ja mikä ettei järkeviä asioita löydy, jos yhteistyötä tehdään avoimesti,vastavuoroisesti ja ennen muuta kunnioittaen kansainvälisiä pelisääntöjä sekä itsenäisten maiden oikeuksia.

2.12.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa