Kaupunginhallitus on edustuksellisen kunnallisdemokratian merkittävin toimielin. Poliittista valtaa käyttävistä luottamushenkilökollegioista kaupunginhallituksella on eniten tosiasiallista valtaa. Kaupunginhallituksella on myös muodollista vastuuta laillisuuden valvonnassa. Kaupunginhallituksen on syytä muistaa, että kaupunginhallitus ei kuitenkaan ole kaupungin korkein päätöksentekoelin; se on kaupunginvaltuusto.
Käytännön elämässä muodollisen vallan käyttäminen onnistuu paremmin, jos vallan käyttäjällä on myös arvovaltaa. Arvovaltaa voi kasvattaa tai menettää omilla toimillaan.
Jokainen voi päätellä Naantalin kaupunginhallituksen päätöksistä, mihin suuntaan ollaan menossa.
Nimittäin hallitus on yksimielisesti päättänyt talousarviokäsittelyn yhteydessä hyväksyä seuraavan pöytäkirjamerkinnän:
”Kaupunginhallitus pyrkii työssään tukemaan ja motivoimaan kaupungin johtoa yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja yhteisten arvojen jakamiseksi. Hyvin tehdystä työstä pyritään palkitsemaan erikseen sovittavalla tavalla.”
Monikin kohta lausumassa antaisi aihetta kysymykseen mitä termillä tarkoitetaan. Tärkein kysymys on, mikä on kaupungin johto?. Ensimmäinen googlauksen toinen kohta selittää: Johto, yrityksen tai muun organisaation hallinto. Johto tässäkin yhteydessä ilmeisesti viittaa hallintoon.
Kuntalaista eikä kaupungin hallintosäännöstä löydy termiä kaupungin johto. Sen sijaan johtamisesta säädökset kertovat:
• Kaupunginhallitus vastaa valtuuston päätösten valmistelusta, täytäntöönpanosta ja laillisuuden valvonnasta. Kaupunginhallitus johtaa kunnan toimintaa, hallintoa ja taloutta.
• Kaupunginjohtaja johtaa kaupunginhallituksen alaisena kaupungin hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa.
Kaikki tulkinnat päätyvät siis siihen, että kaupungin johto voi tarkoittaa kaupunginhallitusta yksinään tai laajennettuna kaupunginhallitusta ja kaupunginjohtajaa.
Pöytäkirja merkintä selkosuomeksi olisi pitänyt kuulua:
”Kaupunginhallitus pyrkii työssään tukemaan ja motivoimaan kaupunginhallitusta yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja yhteisten arvojen jakamiseksi. Hyvin tehdystä työstä pyritään palkitsemaan erikseen sovittavalla tavalla.”