Ylen Brexit erikoistoimitus oli täynnä Ison Britannian lippuja. Lippu on unionin symboli.
Lippu on muodostunut Englannin, Skotlannin ja Irlannin lipuista eli siinä on unionistinen henki .
Nyt + merkit ovat vääntymässä ja kääntymässä – merkeiksi-
Skotlannissa ollaan puuhaamassa itsenäisyysäänestystä, jonka menestysmahdollisuudet ovat oleellisesti parantuneet.
Irlannissakin yhtenäisen saarivaltion kannatus ei ainakaan vähenny.
itsenäisyys on useasti itsepäisyyttä. On jopa työväenpuolueessakin sellaisia haihattelijoita , jotka kuvittelevat, että brittiläisen irrallinen sosialismin olis mahdollista.
Tietenkin tiedämme, että niitäkin on, jotka kärsivät mieluusti kunhan muutkin kärsivät.
Suurvallan illuusio on jättänyt pysyvän vamman.
No loppujan lopuksi , kaikella on tapana järjestyä.
Kannatan EU:n ihanteita ja suhtaudun negatiivisesti brexitiin, mutta ehkä meidän pitäisi nähdä myös imperiumin oma ongelmallinen suhtautuminen kansallisvaltion historialliseen käsitteeseen ha sitä myötä välillisesti ja väistämättä moniin eurooppalaisiin kulttuuritraditioihin. Olemme unohtaneet, että oikeus- ja hyvinvointivaltiota laillisuus- kansalaisyhteiskuntaperiaatteineen, laajasti hyväksyttyine korkeine verotuksinee ei olisi ollut mahdollista hyväksyä ilman vahvaa kansallisvaltion me-henkeä. Näkökulma on turhan voimakkaasti peitetty, jopa kielletty. Sen sijaan että imperiumin keskushallinnon siunaamana poliittisena ja mediastrategiana yksinomaan sätimme kymmeniä miljoonia eurooppalaisia ihmisiä populismista ja nationalismista, meidän olisi parempi joskus miettiä, miksi tietyt virtaukset elävät niin voimakkaasti ja miksi EU on hajoamisprosessissa.
Aiheellista pohdintaa. Mielestäni EU ei imperiumi. Imperium viittaa Rooman valtakuntaan ja se yhdistyy läheisesti myös siirtomaavaltaan. Imperiumista johdannainen on imperialismi, joka taas Wikpediassa määritellään:
”Imperialismin perinteisen ja kapeimman määritelmän mukaan imperialismina pidetään valtion pyrkimystä väkivaltaisesti laajentaa omaa aluetta tai vaikutusaluetta. Imperialismi voidaan määritellä myös suurvaltapolitiikaksi, jossa tavoitteena on mahdollisimman laaja vaikutusvalta maailmassa.”
EU on kansallisvaltioiden yhteenliittymä, jolla yhteisiä tavoitteita esimerkiksi menestyä globaalissa kilpailussa ja siten sillä on pyrkimyksiä vaikutusvaltaan.
Mutta se ei tee sitä väkivallan avulla eikä se varsinkaan alista jäseniään sen alaisuutteen.
Yhteisen eurooppalaisuuden luominen on tarkoittanut, että emme tee saksalaista Eurooppa vaan pyrkimyksen eurooppalainen en Saksa.
Tällä palstalla on todettu, että viisaammillakin suilla, että populismi ei syy vaan seuraus harjoitetusta politiikasta. Eikä sitä käännetä mediatempuilla vaan teoilla. Mitä ne ovat on sitten paljon laajempi ja vaikeampi juttu.
Ruotsi harjoitti tolkutonta maahanmuuttopolitiikkaa. Sen seurauksena palkansaaja maksaa nyt mieletöntä tuloveroa; jo 2 000 euron kuukausipalkasta 31 prosenttia (tuon verran ansaitsee osa-aikatyöllä ja maksaa veroa Lundin yliopistossa opiskeleva nuorin poikani.) Malmössa ja Göteborgissa on omat maahanmuuttajien erilliskaupunkinsa,joilla ei ole enää muuta yhteyttä normaaliyhteiskuntaan kuin sen paineistaminen rikollisuudella ja väkivallalla voimattomaksi. Ruotsidemokraattien ilmestymistä ja vahvistumista on pöyristelty ja puolue eristetty – kuinka kävi? Nimitellään vaan ihmisiä populisteiksi ja ollaan olevinamme helevetin viksuja, koska todellisuuden kieltäminen on niin muodikasta ja laumaa niiaaminen kivaa ja turvallista. Voi voi sentään, ei hyvältä näytä.