Mikko Rönnholm

Kaksi kuvakaappausta – sananvapaus ja kilpailu

Sanavapaus ja kilpailu 20200212jpg

Eilinen joiden mielestä  jopa mannerlaattoja järisyttänyt uutinen oli Alman  ja Sanoman lehtikauppa. Siitä ajankohtaispalstalla uutinen ja taustoitus  eilen 11.2.2020 meille läheistä Rannikkoseutua koskien.

Suurempi läheinen  on Turun Sanomat. Uutinen  sai sielläkin huomiota, josta merkittävin oli päätoimittaja Kari Vainion kommentti. Kommentissa oli historiallista taustaa, nykypäivän realismia ja ehkäpä tulevaisuuteenkin katsetta:

”Värähtelivätkö mannerlaatat? Vanhasuomalaisten vuonna 1881 perustama Aamulehti ja kahdeksan vuotta myöhemmin sen vastavoimaksi perustettu nuorsuomalainen Helsingin Sanomat päätyivät tiistaina yhteen ja samaan omistukseen.”

”Kauppaa voi kutsua historialliseksi, mutta ei kovin yllättäväksi. Koko media-alalle se oli hyvä uutinen. Olisi voinut ajatella sen jopa syntyneen aikaisemmin.
Alman hallitusta johtaa Jorma Ollila . Nokian entisen pääjohtajan siirtoja ehdittiin odottaa. Nyt hän myi maakuntalehdet Sanomalle, jonka hallitusta johtaa hänen vanha kollegansa Pekka Ala-Pietilä , joka oli Ollilan oma suosikki seuraajakseen Nokiassa.
Kaupan perusteet ovat rationaaliset. Jotta suomalainen lehdistö menestyy tulevaisuudessa, tarvitaan vahvoja toimijoita.

Sananvapaudesta ja median moniäänisyydestä kannattaa kantaa huolta. Nyt tehtävällä järjestelyllä sitä ei kavenneta, vaikka joskus samoja juttuja luettaisiin eri lehdistä.
Päinvastoin, tällä turvataan suomalaista sananvapautta. Jos media-alalla ei järjestelyjä tehtäisi, kehitys veisi kohti yksiäänisyyttä ja valtion omistaman median ylivaltaa.
Sanomalle on annettava tunnustusta sananvapauden vaalijana. Sillä on pitkät perinteet lehtien kustantamisesta, ja se on kantanut huolta moniäänisen lehdistön säilymisestä. Ei ole syytä epäillä, etteikö näin olisi jatkossakin ja etteivätkö sen uudet lehdet saisi toimia riippumattomina maakunnan ääninä.

Kauppaan tarvitaan kilpailuviranomaisen hyväksyntä. Jos se ei sellaista saa, silloin viranomainen ei ole ymmärtänyt median kilpailutilannetta, eikä sitä, millainen olisi mediakentän tulevaisuus ilman järjestelyjä.
Yhtä lailla soisi valtiovallan ymmärtävän, miten suuren uhan moniääniselle medialle tekee nykyinen painettujen ja digisisältöjen arvonlisäverotus.”

Kiinnittäkää huomiota tämän jutun kirjoittajan lihavoimiin kohtiin ”Ei kavenna sanavapautta, päin vastoin turvaa valtion yksiäänisyyttä vastaan ja Sanomalle tunnustusta. ”

Turun Sanomien painamien siirtyy Saloon ja voisiko  yllä olevasta lukea niin,  että TS:n  omistuskin voisi mennä itään  Sanoman syliin. Erkon aikana haluttiin pitää perheomistus kunniassa, mutta patriarkkojen askeleet lyhenevät  ja ajat ja tekijät muuttuvat. No tämä on tietenkin asiaa tuntemattoman pelkkää mielikuvitusta.

Mietteitä ja ne liittyvät näihinkin  kauppoihin , synnytti maisema kuva , jonka kaappasin FT:n sivuilta. Artikkelissa kerrotaan jättiyritysten  kilpailun rajoittamistoimien aiheuttamista  huolista.

Isot teknot määrättiin paljastamaan yksityiskohdat pienemmistä hankinnoista
FTC tarkistaa Alphabetin, Amazonin, Applen, Facebookin ja Microsoftin tekemät kaupat, kirjoittaa Kadhim Shubber Washingtonissa

Liittovaltion kauppa komissio (Federal Trade Commission FTC) on vaatinut tietoja viiden suurimman Yhdysvaltojen yritykset – (Alphabet, Amazon, Apple, Facebook ja Microsoft) antamaan selvityksen yritysostoista, jotka koskevat pienempien yritysten hankintaa. Tarkoituksena on tarkastelun mahdollisia kilpailun vastaisen toiminnan teknologiasektorille. Yhdysvaltojen kilpailulainsäädäntövirasto haluaa tietää, ostivatko teknologiaryhmät aloittavia yrityksiä viimeisen 10 vuoden aikana kaupoissa, jotka ovat saattaneet olla kilpailunvastaisia, mutta jotka olivat liian pieniä liittovaltion sulautumailmoituslain mukaiseen käsittelyyn.

”Kuluttajien tietoturvan vaarantuminen ” oli yksi kilpailua rajoittavista teknisistä sopimuksista mahdollisesti aiheutuva haitta, johon viitataan viraston tiistaina antamassa asiakirjassa. FTC ilmaisi myös kiinnostuksensa yritysostojen yhteydessä toteutettaviin työllisyyslausekkeisiin. ”Tämä aloite antaa komissiolle mahdollisuuden tarkastella tarkemmin tämän tärkeän alan yrityskauppoja ja arvioida myös sitä, saavatko liittovaltion virastot riittävästi ilmoitusta liiketoimista, jotka saattavat vahingoittaa kilpailua”, FTC: n puheenjohtaja Joseph Simons totesi lausunnossaan.

Suomaliset lehtiyhtiöiden kaupat liittyvät  tietenkin tiedonvälitykseen sellaisena kuin mihin me olemme tottuneet. Mutta todelliset maanerlaatat  liikkuvat dataa hallitsevien  teknologia jättien uuteen malliin järjestämässä maailmassamme Tiedämme, että yllä kerrotut  yhtiöt ovat meidän joka päiväistä  elämää. Ne tuntevat meidät ja me käytämme niitä ja tietenkin kustannamme tavallamme niiden toiminnan.

Luottamusta tulevaan tarvitaan. Mutta ei ole pahasta, vaikka välillä hieman joitakin asioita yritämme arvioida muunkin kuin tarjotun tiedon varassa. Siksi on oikein, että kauppoja avataan ja tarkastellaan myös yleisemmältä kannalta. Myös kaikkein suurimmilla ja kaikkein mahtavimmilla pitää olla yhteiskuntavastuuta eikä tässä pelkkä luottamus riitä.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa