EU keskustelua hallitsee kysymys yhteisvastuusta, yksinkertaistaen kysymys kuuluu mitä maksaa ja kannattaako maksaa?
Presidentti Sauli Niinistö nosti asian kamreeri-näkökulmasta ja asia sai innostuneen vastaanoton tieteen akateemikolta Sirpa Jalkaselta Turun Sanomissa.
Otan tässä yhden poteronäkemyksen, joka tuli mieleeni helatorstaina käydessämme Sulkavan Salpalinnan museotykkiasemalla.
Partalansaaren Sarsuinmäen tykkiaseam rakennettiin välirauhan aikana vuonna 1940. Cannet 152 mm rannikkotykki oli tuotu Laatokalta ja kuului Salpalinjan puolustusvarustukseen, jonka näkyviä osia ovat kapeikoissa ja harjuilla kuten esimerkiksi Sulkavan Vilkaharjulla olevat panssariesteet.
Kartan keskeltä löytyy tuliaseman paikka ja siellä olevaan vieraskirjaan oli ennen meitä kirjoitettu:
”Kyllä se Venäjä (NL) on aina paljon meille työtä teettänyt”
Vaikuttava juttu, joka kertoo, että Suomessa pelättiin välirauhan aikana Neuvostoliiton hyökkäystä tosissaan eli Jatkosotaan ja että silloista vähäisitä resursseista uhrattiin paljon työtä ja rahaa.
Ja sitten kysymys: Mitä tämä EU:n rahoitukseen ja yhteisvastuukysymykseen kuuluu?
Siten, että tavalla tai toisella pitää huolehtia erilaisista asioista, kuten kansakunnan turvallisuudesta. Tietenkin omasta sotilaalölisesta turvallisuudesta vastaa Suomi itse; Suomen asevelvolliset yhdessä kantahenkilökunnan kanssa hankilutilla varusteilla ja koko kansan tuella. Mutta parasta on saada tukea muilta saman mielisiltä ja siksi EU on tässä rintamassa vähintään toiseksi tärkein asia ja siitä kannattaa maksaa, vaikkakin EU:n tärkein taloudellinen merkitys onkin kaupassa.