Mikko Rönnholm

Ketuttaa

Kimmo Aho Yle 20201130

Ketuttaa sana on suuri yhteinen nimittäjä. Sitä käyttivät niin Kimmo Aho kuin Vilhelm Junnila.

Heidän lisäkseen kaupunginjohtaja Jouni Mutanen, kesk jakoi sympatiaa ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jan Lindström, kok vaati ympäristötoimia.

Järkyttävä – veret seisauttava oli Yle:n uutisessa Nesteen toimitusjohtajan lausunto.

Neuvotteluiden lopputulemana Neste päätyi lakkauttamaan Naantalin jalostamon, jonka myötä päättyy 230 työtehtävää. Naantalissa yhtiön toiminta keskittyy jatkossa terminaali- ja satamatoimintaan, niihin jää noin 45 työtehtävää.
– Nesteen tarina on alkanut juuri Naantalista, joten ymmärrän, että tämä uutinen on vaikea ottaa vastaan. Ajan kuluessa Naantalin henkilöstömme on osoittanut monissa vaikeissa tilanteissa erinomaista yhteistyökykyä ja innovointia, mistä voimme olla ylpeitä. Nyt olemme kuitenkin tilanteessa, jossa meillä ei ole vaihtoehtoja, kirjoittaa Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker tiedotteessa.
Yle 30.11.2020

Mitä surkeaa  roolisoopaa.
Kysymys on omasta ja yhtiönomistajien yksipuolisesta palvomisesta. Omistajien salkuissa on Nestettä 45 miljardin arvosta ja sitä pottia pitää nyt 50 miljoonan vuotuisilla säästöillä kasvattaa. Säästö on 0,1 prosenttia , mutta sekin koottava omistajille.
Se – ahneus –  on se ainoa vaihtoehto. Yhteiskuntavastuuta ei ole eikä se näytä  valtiotakaan kiinnostavan. Omistajan asialla ollaan.

Ja into kääntää katseet pois  yhteiskunnallisesta ongelmasta ja yritysten vastuusta

Selvitysmies Panu Routilan mukaan jalostamoalue kiinnostaa useita yrityksiä, niin suuria kuin pieniäkin, esimerkiksi bio- ja kierrätystaloudessa (ts.fi 30.11.). Hänen mukaansa parhaimmassa tapauksessa uusia työpaikkoja syntyy enemmän kuin jalostamolla on ollut.
Nyt, kun Nesteen yt-neuvottelut on saatu päätökseen, voivat alueen markkinointi ja esittely alkaa toden teolla. Routila uskoo, että konkreettista kerrottavaa on maaliskuun lopussa.
TS pääkirjoitus 30.11.2020

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoo Kauppalehdelle, että keskusteluja käytiin myös niistä toimista, joita hallituksen taholta on hiljalleen herätelty. Lintilä nimitti syyskuussa selvityshenkilöksi Patrian hallituksen puheenjohtajan Panu Routilan, joka on toiminut aiemmin muun muassa Konecranesin toimitusjohtajana. Hänen tukenaan toimii edunvalvontajohtaja Janne Virtanen Varsinais-Suomen liitosta.
Routila ja Virtanen ovat Lintilän mukaan kartoittaneet tahoja, jotka mahdollisesti olisivat kiinnostuneita Naantalin jalostamon alueesta ja joilla voisi olla sellaista toimintaa, että ne voisivat hyödyntää aluetta.
”Tämä työ on ollut koko ajan menossa, ja mielenkiintoa on ollut kiitettävän paljon. Alue tuntuu kiinnostavan niin Suomen rajojen sisä- kuin ulkopuolellakin”, Lintilä sanoo Kauppalehdelle.
Lintilän mukaan alueen vahvuutena on se, että logistiikka on valmiina.
”Yleensä yrityksen lähtiessä pohtimaan merkittävää investointia logistiikka on ykköskysymyksiä. Siellä on syväväylä ja muu logistiikka on kunnossa. Lisäksi alue on luvitettu. Kyllä sitä kohtaan mielenkiintoa on. ”KL 30.11.2020

 

Intoa puhkuen odotetaan mahdollisuuksia. Mutta alue on Nesteen ja se on saastunut perusteellisesti. Sen lisäksi satama ja varastot ovat alueen äärinurkissa ja Jalostamo alue on Viheriäisten  nimellä  näiden takana. Ennen kuin maa on puhdistettu ja romut poistettu ja sen jälkeen turvalliset kulkuväylät kehitetty, menee aikaa ja rahaa. Ja raha tietenkin halutaan julkisesta kassasta, eihän Nesteellä ole siihen varaa.
Aihetta on pelätä pahinta ei taida näistä toimista apua olla kahdelle taholle: Poispotkituille ja Naantalin kaupungille. Molemmat menettävät tulonsa..

Huomatkaa, mitä Lintilä sanoo: Alue on luvitettu.
Mihin tarkoitukseen ja kenen toimesta? Intoa on enemmän kuin tietoa!

Asiaakin oli ja se lähtee lattialta ja kantapäältä kokemuksesta eikä  ideapilvistä:

Naantalin kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) on itsekin ollut jalostamolla töissä.
– Kyllähän tämä kansankielellä ketuttaa erittäin raskaasti. Jalostamo on Naantalille ja koko alueelle hyvin tärkeä, ja tietysti myös Suomelle huoltovarmuuden näkökulmasta, sanoo Junnila.
Hän odotti vähemmän kireää aikataulua. Asiaa oli hänen mukaansa painotettu neuvotteluissa Nesteen kanssa.
– Tämä tuntuu erittäin tiukalta ja ennen muuta raskaalta työntekijöille.
Pääluottamusmies Kimmo Aho piti jo aiemmin Ylen haastattelussa jalostamon sulkemista maaliskuun loppuun mennessä epärealistisena.
– Ei siinä ihan realiteetit ole kohdillaan. Kaikki ne putket ja säiliöt sekä hiilivedyn vapaaksi saaminen. En tiedä mistä tällaisen kuvitelman ovat tehneet. Katsotaan, aika näyttää, totesi Kimmo Aho.

Öljynjalostamo on ollut Naantalin kaupungille tärkeä työllistäjä ja merkittävä verotulojen lähde.
Vilhelm Junnila muistuttaa, että yhteisöverokertymässä muutokset näkyvät muutaman vuoden viiveellä.
– Sen vuoksi on todennäköistä, että vuodesta 2023 alkaen vaikutukset Naantalin kaupungintalouteen ovat mittavat.
Yle 30.11.2020

Miksei potkuoptioita käytetä. Valtiolla on 44 prosenttia ja sillä voi toimia yhtiökokouksessa. Ja jos ei sitä halua tehdä, niin sitten kannattaa miettiä lihoiksi pistämistä. Eli valtionulvotkoon muiden susien joukossa.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

1 Vastaus artikkeliin

  1. Yt-neuvottelut ovat nykyään synonyymi irtisanomisille, kiteytti joku viisas, ja yotta näyttää olevan. Valtiovaltaa turha odottaa hätiin, siellä kiinnostaa vain korona.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa