Mikko Rönnholm

Tyhmästä ylpeydetä kärsivä Britannia olkoon varoittava esimerkki

Sopimus brexit harhojen loepttamiseksi Wolf 20201227

Martin Wolf FT:ssä

Brexit on monin tavoin englantilainen vastine Donald Trumpin lupaukselle ”tehdä Amerikasta jälleen suuri”. Suuri ero on se, että toisin kuin Trumpin Yhdysvaltain presidentin aikana, Brexit on ikuisesti. Vaikuttaa melkein varmasti vahingoittavan maan vaurautta ja vaikutusvaltaa pysyvästi. Mutta vasta nyt voimme tietää. Katsotaanpa ja opitaan.

Se opittiin ja nähtiin, että Briti voitti kakositokratia kisan. Kirjoitin aiheesta 7.2.2019: Ensin selitin kakistokratian ja sitten kerroin mitä Edward Luce kirjoitti:

Kakistokratia (Kakistocracy) on hallintojärjestelmän, jota johtavat pahimmat, vähiten koulutetut tai häikäilemättömimmät kansalaiset.

”lyhyesti kerrottuna Lucen  näkemys on, että Donald Trump voidaan korvata todennäköisesti kahden vuoden -viimeistää kuuden vuoden päästä täyspäisemmällä presidentillä. USA:ssa on sen lisäksi kehittynyt osavaltio ja kunnallishallinto.

Sen sijaan Ison Britannian demokratia on keskittyneintä maailmassa. Ja briteillä ei ole hyvää vaihtoehtoa tiedossa. Ero EU:sta voi aiheuttaa itsenäistymisiä Skotlannissa ja Irlannissa. Eikä Theresa Mayn korvaaminen Jeremy Corbunilla paranna tilannetta; Työväenpuolueen johtaja on Brexit kannattaja, joka ihannoi sosialistiksi itseään nimittäviä diktaattoreja.”

 

Näin on käynyt, että USA on nousemassa kun Trumpin epäpätevä hallintoa ollaan vaihtamssa Joe Bidenin turvallisempaan ja rakentavampaan. Sen sijaan bitit ova saaneet mitä tilanneet: Konservatiivit ja Työväeväenpuolue  ovat yhdessä kuoppaa kaivaneet mihin tyhmän ylpeät kansalaiset lankeavat. Koronast ei näyttäis heille olevan vain uusi selitys vaikeuksista. tai kuten Martin Wolf armeliaasti selittää:

Mutta Brexitin todellisuus voi jopa tuoda joitain etuja. EU: n olisi jo pitänyt nähdä niitä. Se ei olisi – melkein varmasti  – voinut sopia 750 miljardin euron pandemian elvytysrahastostaan, jos Yhdistynyt kuningaskunta olisi pysynyt pöydässä. Tästä lähtien EU pystyy siirtymään nopeammin kohti yhteisiä tavoitteitaan. Myös Yhdistyneelle kuningaskunnalle Brexit tuo suurta hyötyä erottamalla todellisuus harhakuvista.

Suomessa näyttää käyvän niin, että kerrankin tämä Brexit- deal  taitaa saada eduskunnan yksimielisen tuen. EU:n kannattajat ymmärtävät asian kuten Wolf  yhteisen myös Suomen  edun ja EU:n vastustajat ainakin persut haluavat ensinnäkin ymmärtää tai olle jopa solidaarisia briteille. Suomlaisille he selittävät, että sopimus osoittaa, että  Suomella olisi mahdollisuus seurat Brexit mallia.
Tosin varmuuden vuoksi he haluavat lähtöporukkaan muut Pohjoismaat eli taktikoivat taas yhden sellaisen vaihtoehdon puolesta, jota voi markkinoida, mutta joka ei  toteutua. Voidaan siis mielikuvissa väittää EU-eron olevan mahdollista, mutta eivät kuitenkaan rohkene saatta suomalaisia saman karun  tosiasian eteen kuten britit.

Sanottakoon nyt selkeästi, että ”Mikä sopii Juppiterille, ei sovi härälle” mukaillen: Mikä ei sovi edes liikoja itsestään luulevalle Britannialle sopii vielä paljon huonommin sisukkaalle Suomelle.

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa