Rana Foroohar kirjoittaa uudesta kansainvälisen talouden ajasta ja vertaa aikaamme toisen maailman sodan jälkeiseen.
Tuolloin luotiin pelisäännöt, jotka sopivat tuolloin vallalla olleeseen käsitykseen siitä, mitä maailma ei tarvinnut; ei natsismia eikä kommunismia. Maailma tarvitse vapautta ja reilun pelin sääntöjä.
Melko hyvin siinä onnistuttiin -pitkään menestyttiin kulta-ajaksi sitä kutsuttiin.
Mutta sitten on tapahtunut paljon. Tulivat uusliberalismin ajat ja Kiina kommunismille rakennettu markkinatalous alkoi hyväksikäyttää globaaleja vapauksia omaksi ja muidenkin eduksi.
Ja tietenkin viimeisenä pisarana tämä uudelleen syntynyt vanha aatami – Venäjä, joka ei kunnioita vapautta eikä ihmisoikeuksia, mutta joka nämä loukkaukset on rakentanut muiden maiden valmiudesta luoda heille oikeuden vaurastua ostamalla heiden energiatuotteittaan.
Ihmisten, jotka ajattelevat muita ihmisiä ja maailman tulevaisuutta on toimittava. Kolumni on hyvä yritys näyttää suuntaa:
Tämän päivän risteys ei ole erilainen kuin se, joka kohtasi neoliberaalit ajattelijat, jotka loivat alkuperäisen Bretton Woods -järjestelmän. He eivät aloittaneet ajatuksesta laissez-faire -markkinoista, jotka toimivat heidän itsensä vuoksi, vaan pikemminkin hyvin inhimillisestä ongelmasta – kuinka paikata sodan runtelema maailma turvallisemmaksi, yhtenäisemmäksi yhteiskunnaksi, jossa vapaus, vapaus ja vauraus olisi taattu. Markkinat eivät pystyisi siihen yksin. Tarvittiin uusia sääntöjä.
Siellä olemme juuri nyt. Voidaan väittää, kuten minä väittäisin, että heilurin siirto on myöhässä. Globaali kapitalismi on erityisesti viimeisen 20 vuoden aikana yksinkertaisesti ajanut hieman liian pitkälle joidenkin yksittäisten kansallisvaltioiden kotimaisten huolenaiheiden edellä.
Maat, joilla on hurjasti erilaiset poliittiset, taloudelliset ja jopa moraaliset puitteet, eivät ole kaikki pelanneet samojen globaalien sääntöjen mukaan. Näissä olosuhteissa oikeudenmukaiset ja vapaat markkinat alkavat hajota.
Uuden Bretton Woodsin valmistusprosessi on vasta alkanut. Mutta on hyvä aloittaa arvoista, joita liberaalit demokratiat haluavat ylläpitää.