Mikko Rönnholm

Kaksitoista Suurta kohtaa

Wolf 12 kohdan ohjelma 20220531

Maailman talouskerman on kokoontuminen Davosiin ei ole saanut pelkkää ylistystä. On nähty niinkin, että talouden käänne yksipuolisesta voitontavoittelusta ei ole laajentunut puheita pidemmälle.
Uutisoinnit  ovat olleet  enemmän vaisuja.

Martin Wolf  kuuluu maailman luokiteltujen älykköjen harvalukuiseen joukkoon. Moneen kertaan on häntä lainattu ja kehuttu – eikä turhaan. Niin hän  nytkin kirjoittaa viisaasti.

Hän ei ole käyttänyt aikaansa turhuuteen, vaan on meidän hänen kolumnien aktiiviseuraajien iloksi tiivistänyt kokemansa alla olevaan kahdentoista kohdan ehdotuksiksi.
Jokainen niistä on suuri juttu, jokaisen kohdalla kannatta pysähtyä ja miettiä ja yrittää ottaa niistä osia omaan maailman kuvaan. Lukekaa ajatuksella:

Martin Wolf Financial Times 31.5.2022

Miten ymmärrämme maailmaa? Davosissa viime viikolla vietetty aika kiteytti vastaukseni kahdentoista ehdotuksen muotoon

 

Ehdotus yksi: maailmaa uhkaa ”Sota, nälänhätä ja rutto”, kuten Hesekiel varoitti: ensin Covid, sitten sota Ukrainaa vastaan ​​ja sitten nälänhätä, koska ruoan, lannoitteiden ja energian vienti on häiriintynyt. Nämä muistuttavat meitä haavoittuvuudestamme arvaamattomille – valitettavasti, mutta ei käsittämättömille – iskuille.

 

Ehdotus kaksi:Se on politiikkaa, typerys ”. James Carville, Bill Clintonin kampanjastrategi, sanoi tunnetusti, että se on ”Se on talous, typerys”. Taloustieteen ensisijaisuutta ei voida enää olettaa. Elämme kulttuurisotien, identiteettipolitiikan, nationalismin ja geopoliittisen kilpailun aikaa.
Tämän on myös jakautumisen aika maiden sisällä ja välillä.

 

Ehdotus kolme: Teknologia jatkaa muutosta. Covid-shokki toi mukanaan kaksi tervetullutta yllätystä: kyky suorittaa niin paljon normaalia elämäämme verkossa; ja kyky kehittää ja tuottaa tehokkaita rokotteita hämmästyttävällä nopeudella, mutta ei toimita niitä yhtäläisesti. Maailma on jaettu myös tällä tavalla.

 

 

Ehdotus neljä: poliittiset kuilut toisaalta korkeatuloisten demokratioiden ja toisaalta Venäjän ja Kiinan välillä ovat nyt syvät . Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan kokonaisvaltaisen ”yhden maailman” käsitteen säilyminen tuntui ainakin ajateltavissa, vaikka kuinka vaikealta tahansa. Mutta sodat muuttavat. Kiinan tarjous ”ei rajoja” -kumppanuudesta Venäjälle saattoi olla ratkaiseva Putinin päätöksessä riskeerata hyökkäys. Hänen sotansa on hyökkäys länsimaisia ​​etuja ja arvoja vastaan. Se on toistaiseksi tuonut Yhdysvaltojen ja Euroopan yhteen. Sen pitäisi olla ratkaiseva Euroopan asenteelle Kiinaa kohtaan: tällaista hyökkäystä tukeva voima ei voi olla luotettava kumppani. Matkan kohti totalitarismia molemmissa itsevaltioissa on myös laajennettava globaalia kahtiajakoa.

 

Ehdotus viisi: Kiinan noususta huolimatta länsi, joka määritellään korkean tulotason demokratioiksi, on erittäin voimakas.
IMF:n mukaan näiden maiden osuus maailman tuotannosta ostovoimapariteettisesti laskettuna on edelleen 42 prosenttia ja markkinahinnoin 57 prosenttia vuonna 2022, kun Kiinan 19 prosenttia molemmissa.
Ne laskevat liikkeeseen myös kaikki merkittävät varantovaluutat. Kiinalla on yli 3 miljardia dollaria valuuttavarantoa, kun taas USA:lla ei juuri yhtään. Se voi sen sijaan painaa valuuttaa . Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kyky jäädyttää suuri osa Venäjän valuuttavarannoista osoittaa, mitä tämä valta tarkoittaa. Länsivalta ei kuitenkaan ole vahva vain taloudellista. Se on myös sotilaallisesti. Miten Venäjän ylistetty armeija olisi pärjännyt Natoa vastaan?

 

 

 

Ehdotus kuusi:
Länsi on kuitenkin myös syvästi jakautunut maiden sisällä ja niiden välillä.
Monet lännen poliitikot olivat Putinin innokkaita kannattajia: Marine Le Pen oli yksi heistä. Euroopassa Viktor Orbán on tämän ryhmän äänekkäin selviytyjä.
Yhdysvalloissa muukalaisvihamielinen autoritaarisuus – ”orbanismi” – on edelleen johtava ajatusmaailma oikeistossa. Donald Trumpin hyökkäys demokratian peruspiirrettä – vallan siirtoa reilulla äänestyksellä – vastaan ​​on myös hyvin voimissaan. Monet heistä pitävät Putinin nationalistista itsevaltiutta mallina.
Jos he pääsevät takaisin valtaan, länsimainen yhtenäisyys romahtaa.

 

Ehdotus seitsemän:
Aasiasta tulee todennäköisesti pitkällä aikavälillä maailman hallitseva talousalue.
Itä-, Kaakkois- ja Etelä-Aasian kehittyvissä maissa asuu puolet maailman väestöstä, kun kaikki korkean tulotason maat yhteensä ovat 16 prosenttia. IMF:n mukaan näiden Aasian talouksien keskimääräinen reaalituotanto henkeä kohden nousi vuoden 2000 9 prosentista korkean tulotason maiden vastaavasta 23 prosenttiin vuonna 2022, lähinnä, mutta ei pelkästään Kiinan vuoksi.
Tämä nousu todennäköisesti jatkuu.

 

 

Ehdotus kahdeksan:
Korkean tulotason demokratioiden on tehostettava poliittista peliään, jos ne aikovat saada nousevat ja kehitysmaat asettumaan puolelleen Kiinaa ja Venäjää vastaan.
Harvat maat pitävät näistä itsevaltioista. Mutta länsi on menettänyt paljon tukea epäonnistuneiden sotien ja riittämättömän avun vuoksi, erityisesti Covid-tilanteessa.
Useimmat nousevat ja kehitysmaat yrittävät kovasti pysyä hyvissä väleissä molempien osapuolten kanssa.

 

Ehdotus yhdeksän:
Globaali yhteistyö on edelleen välttämätöntä.
Kuilut kuinka syviä tahansa, jaamme kuitenkin tämän planeetan. Meidän on siksi vältettävä katastrofaalisia sotia, taloudellista romahdusta ja ennen kaikkea ympäristön tuhoamista.
Tämä ei ole todennäköistä ilman vähintään vähimmäistasoa yhteistyötä . Mutta onko se todennäköistä? Ei.

 

 

Ehdotus kymmenen:
Huhut globalisaation kuolemasta ovat liioiteltuja.
Amerikkalaiset ovat taipuvaisia ​​ajattelemaan, että heidän näkökulmansa on globaali normi. Usein se ei ole, kuten tässä. Useimmat maat tietävät, että laaja kauppa ei ole luksusta vaan välttämättömyys. Ilman sitä he olisivat surkeasti köyhiä.
Todennäköisempi mahdollisuus on, että kaupasta tulee vähemmän amerikkalaista, vähemmän länsimaista ja vähemmän valmistajien hallitsemaa.
Palvelukauppa todennäköisesti kasvaa kuitenkin räjähdysmäisesti rajat ylittävän verkkovuorovaikutuksen ja tekoälyn vetämänä.

 

Ehdotus yksitoista:
Valtavien poliittisten ja organisatoristen haasteiden vuoksi mahdollisuudet, että ihmiskunta estää vahingollisen ilmastonmuutoksen, ovat pienet.
Päästöt laskivat vuonna 2020 Covidin takia. Mutta käyrä pysyy taipumattomana.

 

Ehdotus kaksitoista:
Inflaatio on päästy valloilleen tavalla, jota ei ole nähty neljään vuosikymmeneen.
On avoin kysymys, säilyttävätkö keskuspankit uskottavuutensa. Korkea inflaatio ja laskevat reaalitulot ovat poliittisesti haitallinen yhdistelmä. Mullistus seuraa tästä.

 

Meidän lännessämme on hallittava syvällisiä muutokset tappavien konfliktien, jakautumisen ja pettymyksen aikana.
Johtajien on noustava tilanteen tasalle. Tekevätkö he niin? Sitä voi vain toivoa.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa