Martin Wolf FT:n viisas pääekonomisti osoittaa, että Eurooppa pystyy voittamaan energiasodan.
Kysymys on siis tahdosta ja valmiudesta toimia ja voittaa vaikeudet. Se tekee kipeää, mutta se ei ylivoimaista, jos vertaamme aikaisempiin rauhan ajan energiashokkeja.
Kriisi tällä kerralla iskee eri tavalla ja kohdistuu Saksaankin ja Suomeen, joka ei tässä näy, kovemmin.
Suomen asemassa olevalle maalle tässä on kysymys tietenkin tätä kriisiä paljon suuremmasta valinnasta.
Annammeko suuren naapurimme voimankäytölle hyväksynnän nyt kun ongelma ei koske suoraan meitä. Kannattaa siis ajatella vähän huomistakin.
Ja valita pienemmän riesan tie.
Euroopan yhtenäisyyskin on mahdollinen. Pahempaa on nähty finanssimarkkinoilla, kuten alla oleva valtion lainojen korkoero kertoo.
Ja suomalaisten kannatta muistaa, että päivät ovat peräkkäin eli ymmärrystä muita kohtaan kannatta ihmisyyden ja solidaarisuuden nimissä muistaa hyvänä päivänä.
Nytkin juuri tarvitsemme eurooppalaisia ratkaisuja energian markkinakriisin ratkaisemiseksi turvataksemme tulevaisuutemme.
Vaikka kukaan ei koskaan annakaan mitään arvoa sille, mitä olemme muilta saaneet, niin muistutan kuitenkin, että Suomi on ollut suuri hyötyjä pohjoismaisesta sähkömarkkinoista.
Martin Wolf päättä selkeän kolumninsa:
Toinen ja paljon suurempi ongelma on ilmastonmuutos. Kuten Fatih Birol Kansainvälisestä energiajärjestöstä kirjoittaa, tämä ei ole ”puhtaan energian kriisi”, vaan päinvastoin. Tarvitsemme paljon enemmän puhdasta energiaa sekä ilmastoriskien vuoksi että vähentääksemme riippuvuutta epäluotettavista fossiilisten polttoaineiden toimittajista.
Opimme tämän läksyn 1970-luvulla. Opimme sitä taas. Energiavallankumouksen perustelu on vahvistunut, ei heikentynyt. Se, miten Eurooppa reagoi tähän kriisiin, muokkaa sen välitöntä ja pidemmän aikavälin tulevaisuutta. Sen on vastustettava Putinin kiristystä. Sen tulee sopeutua, tehdä yhteistyötä ja kestää. Se on asian ydin. martin.wolf@ft.com
Ps. Tilanne elää. Jutun kirjoittamisen jälkeen ilmestyi uutinen komission toimista, josta pari kuvakaappausta.
Energia”sodassa” toimitaan ja on toimittu kuten grafiikka kertoo. Suomen osuus ei ole väärin, mutta on muistettava, että meidän riippuvuutemme esimerkiksi lämmityksessä on olematonta.