Sanna Marin oli viikonvaihteen läpivalaisussa:
Pääministeri Sanna Marin oli ykkösaamun vieraana ja sunnuntain Hesarissa haastateltiin puheenjohtaja Sanna Marinia:
Pieni katkelma Hesarin politiikka toimittaja Markko Junkkarin tekemästä jutusta:
Kumpi on tärkeämpää, vapaus johonkin vai vapaus jostakin?
”Vapaus johonkin.”
Miksi?
”Haluan rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisesta lapsesta voi tulla mitä tahansa. Meillä on pohjoismainen hyvinvointivaltio, koulutusjärjestelmä ja turvaverkot niin, että jokainen lapsi voi pärjätä ja saavuttaa elämässään asioita riippumatta vanhempien varallisuudesta, vanhempien koulutustasosta ja taustasta. Jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet pärjätä ja menestyä. Vapaus johonkin on sitä, että jokainen voi voida hyvin.”
Valtio tietää siis yksilöä paremmin, mikä on yksilölle hyvä?
”Valtion pitää luoda mahdollisuuksia yksilöille. Meidän pitää varmistaa, että jokaisella on mahdollisuuksia. Siihen meidän yhteiskuntamme perustuu.
Mielestäni on naiivia ajatella, että yksilö pärjää yksin. Me kaikki elämme yhteiskunnassa yhdessä muiden kanssa.”Jos laitetaan demarit aatteelliselle janalle, jonka vasemmassa laidassa on Erkki Tuomioja ja oikeassa…, aloitan kysymyksen, mutta Marin keskeyttää.
”Tuollainen ajattelu on niin vanhentunutta”, Marin sanoo.
Marinin mukaan hänen sukupolvensa demarit eivät tunnista tällaista oikeisto–vasemmisto-jakoa puolueen sisällä.
”Minä löydän itseni janan molemmista päistä”, Marin sanoo.
Ykkösaamussa varmaan selvisi, että Sanna Marin on sitoutunut hallituksen pystyssä pitämiseen ja että hän aatteellinen ja pragmaattinen samaan aikaan.
Kun haastattelija provosoi: Talous ennen ympäristöä linjaa on tuettumesimerkiksi Taksonomiassa ja nyt ennallistamisessa demarit ovat olleet Keskustan ja RKP:n kanssa samalla puolella. Marinin vastaus oli, että kyse painotuseroista. Toisessa kohdassa eli Arvonnousuverossa ollaan taas keskustan kanssa eri linjoilla.
Nämä vastaukset kertoivat, että Sanna löytyy oikeistovasemmisto janaa, joka on keinotekoinen, sen eri päistä.
Se on mielestäni hyvää sosialidemokratiaa, joka käytännössä on vastuullista toimintaa maan hallituksessa.
Sanna Marin kuittasi poliittiset keskuspankki kohinoista keskuspankkiasiassa:
Pidän hankalana ellei ole koordinaatiota. Ristikkäiset toimenpiteet voivat aiheuttaa talouden taantumasta.
Millä tavalla voidaan saada tuki Urainalle säilymään, jotta Ukraina voisi voittaa sodan.
Sanna Marin ei erikseen tuonut esille, että tässäkin on kysymys vapaudesta johonkin. Ei siis siitä, että vahvemmalla on vapaus viedä heikomman oikeus vapauteen.
Ja tämä kysymys paljon tärkeämpi kuin keskuspankin vapaus päättä asioista ilman poliittista ohjausta, nimittäin jos autoritäärinen malli saa vallan, niin loppuu keskuspankkien vapaus eikä kansalaisilla ole suojaa inflaatiota vastaan kuten Turkin esimerkki kertoo.
Ps. Kuvakollaasi kertoo, että kuvalla on merkitystä: ykkösaamun livekuvituksen on upotettu Hesarin haastatteluun tilattu piirros!