Mikko Rönnholm

Tarkastuslautakuntaa on turha piikitellä

Tarkastuslautakunnan  arviointikertomuksen kysymyksiin annetut    hallinnon selitykset eivät ole rakentavia. 

Kuntalain mukainen tarkastuslautakunnan tehtävien pääpaino liittyy sen rooliin kaupungin toimintojen ulkoisessa tarkastuksessa. Lautakunnan tärkeänä tehtävänä on laatia jälkikäteisarviointia siitä, kuinka kaupunginhallitus, muut kaupungin viranomaiset ja kunnan tytäryhteisöt ovat onnistuneet valtuuston tahdon toteuttamisessa.  Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa vuodelta 2022 on kirjattu huomioita, joissa tiedustellaan mihin toimenpiteisiin kaupunki aikoo ryhtyä tietyissä tulevaisuuteen suuntautuvissa asioissa. Kaupunginhallitus vastaa tulevaisuuteen suuntaavasta päätöksenteosta. Jälkikäteisarviointi ja kaupungin palvelutuotannon laadunvarmistus sen sijaan ovat tärkeitä tarkastuslautakunnan tehtäviä. Kh:n esitys valtuustolle 9.102023

Luin rivien välistä hallituksen antaneen piilotetun moitteen tarkastuslautakunnalle, joka on kysellyt myös tulevista. Siksi katoin näitä kohtia arvioinnissa olevia kysymyksiä, joihin kaupunginhallitus on antanut selityksensä.

Poimin esimerkin omaisesti kolme kohtaa:

Neste Oyj:n jalostamon lakkauttamisen vaikutukset
Tarkastuslautakunnan kysymys: mitä uusia toimia Naantalin kaupunki aikoo tehdä, jotta jalostamon sulkemisen vaikutukset minimoidaan?

Tässä on todella tulevaan toimintaan liittyvä kysymys, joka ei kuulu tarkastuslautakunnalle. Muodollisesti väärästä kysymyksestä huolimatta olisi ollut fiksua kertoa, mitä on aikaan saatu niillä mittavilla ja paljon julkkisuutta saanneilla toimilla. Näistä en alun julkisuuskampanjoiden jälkeen mitään.

Tarkastuslautakunta toteaa, että työpaikkaomavaraisuuden edistäminen tukemalla yrityksiä toiminnan kehittämisessä ja kasvattamisessa sekä työllisyyden yhteistyömallin avulla on tärkeää.

Tämä kommentti on sikäli onnistunut, että kaupunki ei seuraa näitä tärkeitä tilastotietoja, ehkäpä siksi, että vuosina 2015-2021 Naantalin työpaikat vähenivät 290 kun kasvua oli Raisiossa 1.400 Kaarinassa 1.350, Liedossa 980 , Ruskolla 325 ja Maksussakin 89 puhumattakaan Turun 9.500 työpaikasta.

Kaupunkikonsernille asetettujen tavoitteiden toteutumisen arviointi (Sivu 15)
Tarkastuslautakunnan kysymys: miten kaupunki pyrkii varmistamaan tytäryhtiöiden riittävän riskienhallinnan? Kaupungin yhtiöiden riskienhallintaan on syytä paneutua, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään ja yhtiöiden tulos pystytään palauttamaan asetettujen tavoitteiden tasolle.

Tässä on kysymys, joka liittyy menneeseen ja tulevaan. Menneeseen sikäli, että onko riskienhallinta ollut onnistunutta? Tähän ei ole vastausta eli voiko tästä tehdä johtopäätöksen, että ei ole aihetta huoleen?
Olen monessa yhteydessä aikaisemmin pitänyt tärkeänä, että kaupunkikokonaisuutta arvioitaisiin enemmän konsernikohtaiesti, sillä tunnettua on, että kuntien taloudessa on ollut pitkään trendinä siirtää tehtäviä yhtiöille, joita koskevat erilaiset julkisuusperiaatteet kuin kunnallishallintoa.

Tarkastuslautakunnan arvioinnissa on paljon hyödyllistä ja suosittelisin, että kaupunginhallitus, lautakunnat ja virkamiehet suhtautuisivat niihin kuten ystävälliseen ulkopuoliseen apuun sen sijaan, että ruvetaan miettimään, mitkä asiat varsinaisesti kuuluvat toimivallan piiriin. Hyvä ystävällinen vuorovaikutus on tervettä ja kiitänkin vielä tässä vaiheessa tarkastuslautakuntaa ahkeruudesta ja halusta kehittää Naantalin hallintoa parempaan suuntaan.

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa