Martin Wolf aloittaa kolumninsa liberalismin vaikeuksista.
Demokratian taustalla olevaa ajatusta – että hallitukset ovat vastuussa hallituille – arvostetaan edelleen suuressa osassa maailmaa. Miten muuten selitetään se tosiasia, että yli puolet maailman väestöstä äänestää tänä vuonna? Silti maailma on ollut myös siinä, mitä Stanfordin yliopiston Larry Diamond kutsuu ”demokraattiseksi taantumaksi” lähes kahden vuosikymmenen ajan. Autokraattisen Kiinan valta on kasvanut. Vladimir Putin on tukahduttanut demokratian Venäjällä. Autoritaarisuus voittaa monissa maissa. Donald Trumpin uudelleenvalinta hänen yrityksensä kukistaa Yhdysvaltain viime presidentinvaalien tulos olisi myös ratkaiseva muutos maailman vaikutusvaltaisimmassa demokratiassa .
Alla olevat grafiikat kertovat, että huonompaan suuntaan on menty ja että maailmalla taloudellisella voima näyttää kääntyvät kohta kovempia arvoja.
Maailmamme mentaalinen ilmapiiri on jakautunut eikä sellaista yhteen kasvamista ole nähtävissä, kuten grafiikka kertoo.
Martin Wolf päättää kolumninsa:
Kun liberalismi ei vainota vain muualla maailmassa, vaan jopa sen ydinmailla se on vaikeuksissa . On helppo uskoa, että tulevaisuus on autoritaarisessa politiikassa ja perinteisissä yhteiskunnallisissa arvoissa. Jos näin on, tämä vuosisata saattaa toistaa edellistä, vaikkakin ilman tuon aikakauden vallankumouksellista intoa. ”Suuren johtajan” kaiken kattava vetovoima näyttää pysyvältä. Samoin ovat myös oman heimon vihetys, perinteiset hierarkiat ja aikaa kestäneet totuudet. Samoin on vallankumouksellisen profeetan karisma, joka lupaa muuttaa yhteiskunnan parempaan suuntaan. Kiistat vallasta ja elämäntavoista ovat väistämättömiä.
Lisäksi vapaus merkitsee aina vaikeita valintoja. Se on välttämättä rajoitettu. Se tarkoittaa vastuuta, ahdistusta ja epävarmuutta. Vapaus on kuitenkin arvokasta. Sitä on puolustettava, olipa tehtävä kuinka vaikea tahansa.
martin.wolf@ft.com https://www.ft.com/content/ae7a3520-2516-4863-ba1e-c1cbd979ac98