Raskas tappioiden sarja Naantalin energialla vaikuttaa nytkin niin ettei yhtiö pysty maksamaan osinkoa omistajilleen Naantalin kaupunki. Tappioiden kokonaismäärä on yhteensä 4.2 miljoonaa euroa. Siitä 1.7 miljoonaa on alaskirjattu kaupungin toimesta. Tuo summa katosi Fennovoiman mukana. Tuon tappion lopullinen suuruus selviää vasta konkurssipesän selvityksen jälkeen. Varma on vain ettei tuo luku pienene. Pelkona kallis jälkilasku?
Suuremman 2,5 miljoonan euron tappio tehtiin sähkön myynnissä. Bisnes jota Naantalin energia teki tappiollisen kymmenen (10) vuoden ajan yhtäjaksoisesti. Toiminta johon sillä ei ollut mitään velvollisuutta. Se vain oli yhtiön johdon tahto. Olen ymmärtänyt että tavoitteena oli tehdä sähkön myynnistä ”bisnes”. Yhtiössä voittoa tuottava toiminnan osa? Myydä sähköä kaikkialle Suomeen. Naantalin energia oli sähkön myynnillä mukana sähköpörssin säätelemässä yritystoiminnassa jossa sillä ei ollut mitään mahdollisuutta menestyä! Sen olisi olettanut tulleen selväksi yrityksen johdolle yksin tuon 10 vuotta kestäneen tappioputken aikana. Kuitenkin toimintaa jatkettiin tappioista huolimatta. Siihen saakka että eteen tuli 1.3 miljoonan tappiot.
Itse olin Naantalin energian hallituksen jäsen kaksi (2) vuotta. Erosin hallituksesta viime keväänä siksi etten kyennyt toiminnan suuntaa muuttamaan enkä voinut olla mukana siinä miten sitä edelleen toteutetaan. Yhtiön sähkön myynti on edelleen tappiollista ja sähkön verkkomaksu on Naantalissa (kaupunki ja Luonnonmaa) 2,6 kertaa korkeampi kuin vastaava maksu Turku energialla. Tämä aiheuttaa Naantalin energian verkkoon kuuluvalle (noin 7700) asiakkaalle useamman sadan euron lisämaksun vuodessa verrattuna Turku energian vastaavaa maksuun.
Naantalin Kokoomus on johtanut Naantalin energian toimintaa sen koko olemassaolon ajan. Niin yhtiön hallituksessa kuin omistajan edustajana kaupunginhallituksessa – kin. Yhtiössä väitetään että Energiamarkkinavirasto joka valvoo sähköyhtiöiden toimintaa pitää huolen yhtiön toiminnan tehokkuuden tarkkailusta myös. Tämä ei pidä paikkaansa. Virasto valvoo; yksinkertaistettuna; vain yhtiöiden voiton suuruutta.
Tavoitteena estää yhtiöiltä monopolissa tehtävät kohtuuttomat voitot. Niin se on toiminutkin. On muun muassa huomauttanut Naantalin enrgiaa tästä. Virasto voi vaikuttaa näin yhtiöiden voiton suuruuteen tavoitteena on kohtuullista hinnoittelua.
Naantalin Energian toiminnan tehokkuudesta taas vastaa yhtiö toimiva johto ja sen hallitus. Omistajaohjaus saadaan kaupunginhallitukselta joka on Kokoomuksen hallinnassa. Lopulta yhtiön toiminnasta ja sen tekemistä tappioista vastuussa on kaupunginhallitus ja sen jäsenet. He ovat vastuussa yhtiön toiminnasta äänestäjilleen.
Kaupunginhallitus ei ole kertaakaan puuttunut Naantalin energian toimintaa ja niin ollen hyväksynyt sen mitä yhtiössä on tehty. Hyväksynyt toimivan johdon ja yhtiön hallituksen tava johtaa yritystä. Tappiosta, tappioon?
Ensi keväänä Naantalin energian tilinpäätös tulee käsittely kaupunginhallituksessa. Silloin sillä on mahdollisuus huolellisesti perehtyä yhtiön toimintaan ja ohjata sitä tavoitteiden mukaiseksi. Huomattava on että kaupunginhallituksen saamasta tilinpäätöksestä ei enää voida nähdä erillisenä tietoa myyntitoiminnan tuloksesta. Yhtiö on liittänyt tilinpäätöksessä yhteen useampia toimintoja. Ja jos haluaa sähkön myynnissä syntyneen tuloksen tietoonsa on tietoa sitä pyydettävä yhtiöstä erikseen? Tämä tieto on vain hallituksen omassa tilinpäätöksessä.
Naantali energian toimintaan on saatava muutos. Tappiollista myyntiä e ei ole syytä jatkaa. Korkea verkkomaksu on kallis verkko asiakkaille. Se merkitsee keskimäärin useiden satojen eurojen ylimääräistä kulua / asiakas / vuosi. Sitä on mahdollista muuttaa. Jos ei ennen niin tulevien kunnallisvaalien jälkeen.
Nämä ongelmat jota tässä kuvaan ovat julkisia ja nähtävillä julkisissa asiakirjoissa.
Markku Vuoti
kotitarvefilosofi