Mikko Rönnholm

Linnavuoret elävät ja muistuttavat mutta mistä?

Linnavuori 20240519

Suomen pronssi- ja rautakautiset muinaislinnat ovat kiehtovimpia maastossa edelleen näkyviä jälkiä esihistoriallisesta ajasta. Harri Ahosen kirja opastaa retkeilijän ja luonnossa liikkujan tutustumaan näihin mielenkiintoisiin kohteisiin.

Meren, järvien ja jokien rantamailla kohoavat muinaislinnat hallitsivat maisemaa Suomessa noin tuhat vuotta sitten. Linnavuorien eli muinaislinnojen ketju levittäytyy kuin kilpi läntiseltä Uudeltamaalta Kokemäenjoelle saakka. Niitä kohoaa myös Vanajavesistön sekä Päijänteen ja Saimaan jylhillä rannoilla.

Suomessa muinaislinnoja rakennettiin pronssikauden loppupuolelta aina keskiajan alkuun asti, ja Museovirasto on arkeologisissa kartoituksissaan vahvistanut niitä olevan ainakin 80 – mahdollisesti jopa enemmän. Linnavuoria tarvittiin rantojen vartiointiin ja puolustukseen erityisesti myöhäisrautakauden (n. 800–1200) levottomalla viikinkiajalla, jolloin ryöstöretket uhkasivat usein rannikoita. Monet muinaislinnoista saattoivat olla käytössä vielä keskiajan alkupuolella, kun Ruotsin ja Novgorodin valtakamppailu ulottui nykyisen eteläisen Suomen alueelle.

Mielenkiintoine yksityiskohta liittyy tähän kuvan Pisamalahden Linnavuoreen, joka niin paikallisten kuin kohteessa vierailevien mielissä liittyisi erityisesti  Suomen ja Venäjän väliseen vihan pitoon. Nyt on kuitenkin muistutettu, että ”linnoitus” oli rakennettu alkujaan hämäläisten hyökkäyksiä vastaan.

Heimot vastakkain tuntuu mahdottomalta, olemmehan kaikki suomalaisia. Koti, uskonto ja isänmaa on noussut taas esille, kun kasallisuusaatteella on ulkoisesta paineesta ja poliittisesti kysyntää. Mutta voisiko ajatella, että seuraava yhtenäisyyden ympäristö olisi Eurooppa.

Kun suomalaiset ymmärsivät kansallisen Suomen olevan kulttuurisesti mutta myös turvallisuuspoliittisesti heimojen yhteisen edun sanelema. Eli voisimmeko samaa linjalla tulla eurooppalaisiksi

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa