https://www.ft.com/content/33a44142-3b60-49c5-89d9-2f27b5c30b7f
Kyllä otsikko pakotti lukemaan EKP:n pääjohtajan jutun heti.
Kyllä – aikoja elämme , pelottavia suorastaan ja yhtäläisyys silloiseen ja sen seurauksista panee miettimään emme kö ole mitään oppineet. Lue vaikkapa naantalilaisen ministerin juttuja!
No Christine Lagarde antaa toiveita ja varoittaa: Juttu loppuu näin:
Lagarde sanoi, että oli ”huomattavaa”, että keskuspankit onnistuivat saamaan inflaation hallintaan alle kahdessa vuodessa välttäen samalla työttömyyden kasvua. ”On harvoin vältyttävä työllisyyden merkittävältä heikkenemiseltä, kun keskuspankit nostavat korkoja vastauksena korkeisiin energiahintoihin. Mutta työllisyys on noussut 2,8 miljoonalla euroalueella vuoden 2022 lopun jälkeen, hän sanoi.
EKP:n pääjohtaja kuitenkin varoitti itsetyytyväisyydestä sanomalla, että ongelmat, mukaan lukien mahdolliset globalisaation takaiskut, globaalien toimitusketjujen osittainen hajoaminen, Googlen kaltaisten teknologiajättien markkinavoima ja ”tekoälyn nopea kehitys” voivat kaikki koetella keskuspankkiirit.
Epävarmuus ”pysyisi korkeana” rahapolitiikan päättäjille, Lagarde sanoi ja lisäsi: ”Meidän on hallittava sitä paremmin.” EKP tutkii näitä asioita yksityiskohtaisesti uhkaavassa strategiakatsauksessaan, hän sanoi.
Vaikka sen 2 prosentin keskipitkän aikavälin inflaatiotavoitetta ei tarkasteta, ”pohdimme, mitä voimme oppia aiemmista kokemuksistamme liian alhaisesta ja liian korkeasta inflaatiosta”, hän sanoi. EKP analysoi myös riskiarvioinnin ja julkistamisen. Esimerkiksi sen perusinflaatioskenaario voisi olla ”tasapainoinen . . . reaaliaikaisella tiedolla”, ja keskuspankki voisi julkistaa myös vaihtoehtoisia skenaarioita.