Mikko Rönnholm

Pärjäämme gallupeissa paremmin kuin vaaleissa Mitä NYT?

Image

Hesarin pääkirjoitus 20241018:

Matkan rasitukset alkavat tuntua hallituspuolueiden kannatuksessa, käy ilmi eduskuntavaalikannatusta mittaavasta Helsingin Sanomien kyselystä. Kokoomuksen kannatus on pudonnut kuukauden takaisesta peräti 1,2 prosenttiyksikköä. Sdp:n kannatus on puolestaan noussut tasaisesti kesäkuun EU-vaaleista asti. Nyt kannatusta kertyi 22,8 prosenttia, mikä tekee Sdp:stä suosituimman puolueen selvällä 3,4 prosenttiyksikön erolla.

Kannatusaaltojen ajoittuminen saattaa tasoittaa kokoomuslaisten harmia ja demarien iloa. Kokoomuksella kannatuskuopat osuvat tyypillisesti vaalien välille, kun taas aallot ovat korkeimmillaan vaalien aikaan. Demarien aallot ovat usein menneet juuri toisinpäin – niin myös kesän eurovaaleissa.

Ilmiö voi kertoa puolueiden kampanjakoneiden voimasta, mutta myös vaalien ehdokasasetteluista. Kannatus ei muutu ääniksi ilman riittävän hyviä ehdokkaita. Sdp:n uusi puheenjohtaja Antti Lindtman on saanut puolueen kannatuksen kasvuun. Harmaantunut puolue näyttäisi vahvistaneen jalansijaansa jopa nuorten parissa. Nyt kysymys on siitä, tuoko myötäinen vire puolueen kuntavaalilistoille ehdokkaita, joihin äänet tarttuvat.

Ei Hesari väärässä ole, jos katsotaan viimeisiä aikoja.
Mutta toisinkin on ollut ja otinkin artikkelikuvaksi vuoden 1966 vaalimainokset tuolloin johtajat olivat vanhempia ja kannattajat nuorempia ja NYT päin vastoin.

Eli kysymme NYT, mitä NYT?

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa