Mikko Rönnholm

Olemmeko tyhmiä vai kuuroja?

Euroopplaisett näivettävät Hs 20241022

Lainaan  osuvaa Samuli Niinivuon kirjoitusta , HS 22.10.2024

Yhteisvelan kammo ja maahanmuutto­vastaisuus saavat eurooppalaiset näyttämään entisaikojen ihmisiltä.

Käytännössä siis eurooppalaisilla on vallitsevassa tilanteessa kaksi vaihtoehtoa, mikäli he mielivät kohentaa taloutensa kehitystä.
Joko he tarttuvat Draghin esittämään investointipakettiin tuottavuuskehityksen vahvistamiseksi. Tai sitten he laittavat toivonsa työpanoksen kasvuun sallimalla nykyistä vapaamman maahanmuuton Eurooppaan.

Draghin esittämässä 800 miljardin euron paketissa tuottavuuskehitystä jouduttavat investoinnit olisi tarkoitus rahoittaa ensisijaisesti yksityisellä pääomalla. Investointien rahoittaminen eurooppalaisella yhteisvelalla olisi viimesijainen, mutta silti mahdollinen vaihtoehto.

Pelkästään jo maininta yhteisvelasta nosti Euroopan johtajien niskakarvat pystyyn.
Raportin julkaisusta oli kulunut kolme tuntia, kun Saksan valtiovarainministeri Christian Lindner sanoi jo painokkaasti ei. Saksa ei voisi hyväksyä yhteisvelan ottamista.
Ei sanoivat myös Hollannin, Ruotsin ja Suomen pääministerit. Petteri Orpo (kok) ihmetteli, kuinka Draghi oli puhunut ”vieläpä pysyvästä, toistuvasta järjestelystä”.

Kaikuvatko kuuroille korville

Eurooppalaiset ovat Yhdysvaltain presidentinvaalien alla toistuvasti kyselleet, kuinka heidän kannattaisi toimia, jos Donald Trump nousee takaisin valtaan.

Yhdysvaltaisen ajatuspajan Center for Strategic and International Studiesin (CSIS) asiantuntija Max Bergmann oli vastauksessaan piikikäs, kun hän oli syyskuussa puhumassa Ulkopoliittisen instituutin järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä
Bergmann kehotti niin Suomea kuin Eurooppaa harkitsemaan suhtautumistaan eurooppalaiseen yhteisvelkaan.

”Jos otatte velkaa vastauksena pandemiaan, mutta ette aio ottaa vastauksena sotaan, minä kyseenalaistan prioriteettinne ja kyseenalaistan sen, mistä välitätte.”

Eurooppalaisten onni on, että heillä on koko joukko asiantuntijoita neuvomassa, miten heidän kannattaisi tutkimuksesta nousevan tiedon perusteella varautua tulevaisuuteen. Tämä erottaa eurooppalaiset entisaikojen ihmisistä, joita kukaan ei ollut patistamassa muuttamaan tapojaan ekokatastrofin kynnyksellä.

Mutta kaikuvatko eurooppalaisten saamat neuvot nyt kokonaan kuuroille korville?

Nyt kysytään sosialidemokraateilta, onko malttia ajatella ennen kuin hyppää yhteisen Ei-kuoroon. Hyvää esimerkkiävoivat antaa MEP:it Eero ja Maria äänestämällä 35 miljardin Ukrainalle annettavan lainan puolesta.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa