Trumpin uhka Yhdysvaltain liberaalille demokratialle
Martin Wolf kirjoittaa FT:ssä ylläolevan otsikon alla ingressissä:
Meidän on toivottava, että amerikkalaiset eivät kevyesti hylkää maansa valistusperinteitä
Martin Wolf ja koko Financial Timesin toimituskunta puolustavat liberaalia demokratiaa selkeästi, näkyvästi ja rohkeasti. Siksi on tärkeää, että täällä kaukana Euroopan periferioissa jaksetaan kantaa huolta maailman menosta. Tämä on nimittäin vakava paikka meille pienille.
Me itsenäistyimme Ensimmäisen maailman melskeissä ja valitsimme demokratian, jonka säilytimme 1930 luvun paineissa emmekä yhtenäisenä kansana antautuneet ylivoiman edessä. Pidimme demokraattisen linjamme ulkoisia kumousyrityksiä vastaan. Nousimme eturistiriitojen sopimisen kulttuurin avulla hyvinvointivaltioksi, joka otti paikkansa Euroopan demokratioiden joukossa. Nyt olemme sotilasliitto NATO:n jäsenenä maailman muiden liberaali demokratioiden puolustajien rintamassa.
Olemassaolomme kannalta on meidän tämän hetkinen hengissä pysymisen edellytys, että nämä rakenteet eivät lahoa. Ja siitä voi pahimmilla ollaan kysymys jo lähitulevaisuudessa.
Martin Wolf esittää Suomen kannalta eksistentiaalisen kysymyksen:
Selviääkö Yhdysvaltain demokratia Donald Trumpin toisesta presidenttikaudesta?
Tämä ei ole teoreettinen kysymys. On ilmeistä, että Trump noudattaa tunnettua pelikirjaa liberaalin demokratian muuttamiseksi illiberaaliksi. Jälkimmäinen on leima diktatuurille – järjestelmälle, jossa päätökset perustuvat yhden henkilön tahdosta, joka on suurelta osin vastuuton kenellekään muulle.
Larry Diamond Stanfordista väitti teoksessaan The Spirit of Democrac y , että liberaali demokratia koostuu vapaista ja rehellisistä vaaleista, kaikkien kansalaisten kansalais- ja ihmisoikeuksien tasapuolisesta suojelusta ja oikeusvaltiosta, joka sitoo kaikkia kansalaisia tasapuolisesti. Nämä ovat sitten ”pelin säännöt”. Mutta näiden sääntöjen tehokkuus riippuu valtiota väliaikaisesti hallitsevien rajoituksista. Tärkeimmät tällaiset rajoitteet ovat oikeuslaitos, poliittiset puolueet, byrokratiat ja tiedotusvälineet. Kysymys kuuluu, kestävätkö nämä ensin Trumpin ollessa presidenttinä ja sitten pidemmällä aikavälillä.
Kirjoituksessa on nostettu esiin monta huolestuttaa kehityspiirrettä. Suhtautumien demokratian mahdollisuuksiin on keskeistä arvioitaessa demokratian kestävyyttä. Demokratia on helppo syytettävä ihan syystä, että demokratia on hidas ja sellainen itsestään selvyys, jonka puute havaitaan vasta kun se on menetetty.
USA on ollut merkittävä tukipilari järjestelmän kannalta. Nyt on uhkakuvia, joista viereinen grafiikka kertoo.
Kirjoituksen lopussa Martin Wolf arvioi, mistä voi kysymys läheisessä tulevaisuudessa.
Ratkaiseva kysymys on nyt, kuinka pitkälle liberaalin demokratian instituutiot, erityisesti ne, jotka hallitsevat vaaleja, säilyvät. Monet Trumpin kätyreistä, kuten myös Trump itse, pelkäävät kostoa ”kostosta”, jonka he yrittävät aiheuttaa. Tämä antaa heille valtavan kannustimen muuttaa vaalien pelisääntöjä oikeuslaitoksen avustuksella.
Jos he onnistuvat kumoamaan Yhdysvaltain kansalliset vaalit, se saattaa jopa olla ”peli ohi”. Sen maailmanlaajuiset seuraukset olisivat tuhoisia. Ilman demokraattisen Yhdysvaltojen aktiivista sitoutumista liberaalin demokratian terveys maailmassa olisi suuressa vaarassa. Benjamin Franklin sanoi tunnetusti, että Yhdysvalloilla on ”tasavalta, jos voit pitää sen”. Saatamme tietää pian, jos se on mahdollista.
Vanha totuus on, että vaikenevat ihmiset ja opportunistit ratkaisevat kamppailun voimamiesten eduksi.
Ei hyvältä näytä, eikä lehti jatka….