”Hallitus ja pääministeri ovat hallinneet poliittisen keskustelun ilmatilaa täydellisesti”, tutkimusjohtaja Sakari Nurmela sanoo.
Ennen viruksen leviämistä pandemiaksi keskustelu pohjasi pitkälti Nurmelan mukaan arvoihin ja tunteisiin, minkä hän arvioi hyödyttäneen etenkin perussuomalaisia ja vihreitä. Nyt hallitus on korostanut tilanteen arviointia, harkintaa sekä tietoon ja asiantuntijoihin perustuvaa päätöksentekoa.
Näin selittää HS:n uutinen tulosta.”
Tämän on mielenkiintoien näkökulma: Tarkoittaako tämä sitä pakolaisten maahantulon vastustaminen ja ilmaston muutoksen kieltämien tai puolustaminen olisivat vain arvo ja tunnekysymys, kun taas sairauden aiheuttamien kärsimysten ehkäiseminen olisi tietoon ja harkintaan perustavaa eikä arvo ja tunnekysymys.
Kärjistyksellä yritän tuoda esille, että arvoista on koronassakin kysymys: Ihmisten terveyden priorisointi on arvovalinta, jonka taustalla on solidaarisuuden tunne.
Se, että tilanteessa pyritään ratkaisuja löytämään oikean tiedon avulla ja harkintaa käyttäen ei tarkoita muuta kuin tehtävien kunniallista hoitamista.
Julkisuudessa on pitkään harmittanut se, että arvokysymyksiksi on kelpuutettu ne asiat joista persut ja vihreät ovat vahvasti jotain mieltä.
ideologiat, jotka yrittävät löytää kestävää hyvinvointia ottamalla huomioon yhteiskunnallisen toiminnan kokonaisuuden tasapainoisesti tasapuolisesti perustuvat arvoihin. Tämä on sosialidemokratian idea.
Sosialidemokratia on päämääräutopian sijaan tavoiteutopia. Se ei tarjoa kaikkeen yksityiskohtaisia vastauksia vaan esittää kysymyksiä siitä, mikä on tärkeää. Ja nyt jos olemme oivaltaneet tämän taudin keskellä jotakin siitä, mikä on tärkeää tai mikä tekee ihmisen onnelliseksi, on tärkeää pysähtyä sen äärelle. Antton Rönnholm