Paavo Lipponen antoi monipuolisen haastattelun Demokraatille . Se on kokonaisuus, johon politiikasta kiinnostuneen kannattaa huolella perehtyä. Tähän alle on otettu muutama kohta herättämään mielenkiintoa.
Lipposen mukaan juuri politiikan tärkeysjärjestyksestä päättäminen on iso haaste hallitusohjelmaa työstettäessä. Tämän tehtävän edessä pitää olla nöyrä.
– Jos tätä kaikkea tukisi elinkeinoelämän ja ay-liikkeen tietynlainen yhteistyövalmius, siitä voitaisiin rakentaa hallitus, joka voi menestyä.
– Viime kauden epäonnistuneen työmarkkinapolitiikan tai huonojen suhteiden tilalle saataisiin terveempi tilanne. Se ehkä parhaiten onnistuisi sinipunayhteistyöllä, Lipponen arvelee.Keskustan suuresta vaalitappiosta Paavo Lipponen sanoo olevansa suorastaan järkyttynyt.
– Täytyy sanoa, että kyllä minua järkytti tämä keskustan tappio. Ei siitä nyt oikeasti niin hirveästi iloita voi kun ajattelee, mihin ne äänet sitten menivät, hän sanoo.
Ääniä meni ennen kaikkea perussuomalaisiin, joita Lipponen tosin ei heitäkään suoralta kädeltä sulkisi hallituskuvioista pois.
– Totta kai Antti Rinne tulee myöskin perussuomalaisten vastaukset hallitustunnustelukysymyksiin ottamaan vakavasti. On syytä katsoa myöskin heidän paperinsa, ettei synny sellaista vaikutelmaa, että ne menevät suoraan mappi ö:hon. Äänestäjiä pitää tietysti kunnioittaa, Lipponen sanoo.Lipponen antaa jälleen kritiikkiä medialle. Vaaliväittelyjä juontaneet toimittajat nousivat hänen mukaansa päärooliin vieraannuttaen katsojia.
– Kyllä minun mielestäni monet toimittajat tekivät parhaansa estääkseen todellisen vuoropuhelun keskeyttämällä, jänkkäämällä ja vaatimalla vastauksia, ennen kuin oli ehditty minkäänlaista näkemystä esittää.– Helsingin vaalipiiri on meidän suuri murheenkryyni ollut jo pitkään. Itse asiassa se on katastrofaalisessa tilanteessa. Jotakin täällä on tehtävä. Minun reseptini on se, että nyt uudet ihmiset, nuoret joita siellä on nousemassa esiin, hoitamaan asioita.
Lipponen painottaa luottamuksen merkitystä tulevassa hallituksessa myös sen vuoksi, että Suomi ottaa vuorostaan EU-puheenjohtajuuden heinäkuun alussa.
– Oliko se Lenin joka sanoi aikanaan, että mikään ei saa niin keskittymään kuin silmien väliin kohdistuva kiväärinpiippu. Juuri tämä EU-puheenjohtajuus on niin iso haaste, että kun katsotaan mitä eteen on tulossa, sen edessä täytyy löytyä yhteistyö.
EU-puheenjohtajuuden hoitamista auttaa Lipposen mukaan myös nimenomaan se, että ulkopolitiikasta vallitsee niin laaja konsensus. Hallituksella ja presidentillä on yhteinen ulkopolitiikka.
– Sen suhteen ei luulisi olevan mitään ongelmia eikä ole syytä kyllä niitä yrittää keksiäkään. Eli minä näen tällaisia myönteisiä tekijöitä tässä tilanteessa.
– Oliko se aikanaan Väinö Leskinen kun sanoi, että kun on kaikki muu epäonnistunut niin yritetään yhteistyötä. Vastuu sen kokoamisesta on nyt sosialidemokraateilla ja varmasti on myös tahto siihen olemassa.
Koko haastattelu on luettavissa tämän linkin kautta