Teollisuusliiton julkaisussa Nesteen henkilöstöryhmät hyvin huolitellusti kritisoivat työnantajan asennetta. Henkilöstöllä on monia rakentavia esityksiä, joita heidän mielestä ei hyödynnetä tarpeeksi:
– Henkilöstökuluilla tätä peliä ei ratkaista. Kilpailukyvyn turvaamiseksi tarvitaan muita keinoja. Hyvällä johtamisella ja halulla kehittää toimintaa saadaan toiminta sellaiseksi kuin halutaan. Tällainen johtaminen toiminnastamme vain puuttuu tällä hetkellä.
– Uutta Nestettä on vaikeaa rakentaa ilman luottamusta. Siksi liiketoimintaa pitää kehittää johdon ja henkilöstöryhmien yhteistyöllä. Henkilöstöllä on syventävää tietoa siitä, miten tuotantoa pyöritetään arjessa ja kuinka sitä voidaan kehittää.
– Henkilöstö on tarjonnut kehitysideoita ja tarjoutunut auttamaan tai sparraamaan asioiden valmistelussa, mutta apu ei ole kelvannut. Meillä on kokemuksia siitä, kuinka työnantaja on tuonut pöytään valmiin esityksen, ajanut sen läpi ja tavoiteltu uudistus on mennyt metsään.
Vuoropuhelu toimii henkilöstöryhmien arvion mukaan Nesteellä huonosti.
– Yhteistyö paranisi esimerkiksi sillä, että henkilöstön edustajat otettaisiin takaisin Nesteen johtoryhmätyöskentelyyn. Eurooppalaisissa yrityksissä on ollut käytäntönä, että henkilöstön edustajat ovat mukana yrityksen johtoryhmässä. Näin on Nesteelläkin aikaisemmin toimittu.
– Päivittäisessä yhteydenpidossa on myös paljon parannettavaa. Asioita hoidetaan enemmän yrityksellä ja erehdyksellä kuin yhteistyöllä.Henkilöstöryhmät ovat huolissaan neuvottelupäätöksen vaikutuksesta ihmisten ja jalostamon tulevaisuuteen. Neuvottelujen päätyttyäkin on edelleen epäselvää, mitä edustettavien työsuhteille ja -tehtäville tapahtuu.
– Nähtäväksi siis jää työnantajan päätös, henkilöstöryhmien edustajat sanovat.
Ihmettä toivotaan, mutta pahinta pelätään.
Mutta ennusmerkit ovat huonot. Naantalin talousjohtaja julkistaessaan ensi vuoden talousarviota lausui:
Nyt oletuksena on, että Nesteen jalostustoiminnan loppuminen ajoittuu vuodelle 2021. Henkilöstön kunnallisverot jakaatuvat eri kunnille, joten niiden poistumisella ei ole Naantalille kovoin isoa vaikutta. Yhteisöveron puolella puhutaan kuitenkin miljoonista, sanoo Lähteenmäki. VSS 17.11.2020
Ikävä on todeta, että kaikesta voi päätellä, että Naantalin kaupungin johdolla oli jo vahva ennakkoasenne ennen YT-neuvottelujen loppumista Nesteen jalostamon kohtalosta. Ei tarvitse olla pahansuopa, kun saa sellaisen käsityksen, että työpaikkojen menetys ei juurikaan hetkauta. Ajatelkaapa miltä tämä tuntuu valtuuston puheenjohtaja, pääluottamusmies Kimmo Ahosta (kuvassa edessä neljäs vasemmalta)
Pikkuannos inhimillisyyttä, vähän nöyryyttä toivoisimme virkamieskunnalta
Tässä on varmaan historiallista sinisilmäisyyttä kaupunginkin taholta vähän jokaisen poliittisen ryhmän osalta, kun pääomavaltainen teollisuuden imperiumi on esittänyt vaatimuksiaan, kuten syväväyläruoppauksista ja satamamaksuista, eikä ole ollut tulevaisuuden suhteen tietotaitoa pienen kaupungin päättäjillä pohtia globaaleja keskipitkän tähtäyksen kuvioita ja riskejä. Paljon RÖYHKEÄMMIN Nokia narutti aikoinaan Salon kaupunkia. Olisiko jo aika moneen kertaan kahville vietyjen sosialidemokraattien hissunkissun alkaa myöntää pk-sektorin merkitys kansantalouden tulevaisuudessa ja lieventää ay-Ideologinen poterointi siihen suuntaan?
Muutama juttu: syväväylä on maksettu eikä kaupungille tämä ole ongelma, vaikka Neste satamaneuvoteeluissa olikin kovapintainen eikä vieläkään asia ole saatu järjestykseen. Naantali on omansa saanut, mutta se jurppii, että aikoinaan pakkolunastus uhan alla luovutettu maa annettiin valtiolle ehdolla, että saadaan satamatulot. Vanhoja muistelevaa on pistetty monta kertaa tikulla silmään ylimielisten pörssiyhtiöiden nuorten leijonien toimesta.
Ay- liikkeen syyllistämien kaikesta on Akun syndrooma. Sanoisin, että asetelmassa on useampi osapuoli eivät pienyrittäjätkään mitään pulmusia ole. Ja lopuksi pk-yrittämine ja pääomavaltainen teollisuus eivät ole toisiaan poissulkevia.
Ja aina kun on julkisuudessa asiaa Nesteen jalostamon lakkautuksesta,
Ahon Kimmo, on se jolta lausuntoa kysellään. Sulkumerkeillä lisäyksenä
vielä (SDP).