Kesäkaupungin kesätyöt

Kesäherjoittelijat skannaustiimi 20200610

Naantalin kaupungin työllisyysohjaaja Auli Järvinen uskoo osallistumisen kesätyösetelin antamiseen näyttäytyvän kaupungin imagossa positiivisena asiana, sillä se osoittaa kaupungin myönteisen suhtautumisen paikallisiin yrityksiin sekä tietenkin paikallisten nuorten työllistymiseen. Sekä yrityksille että kesätyöntekijöille jää varmasti myös arvokasta kokemusta tästä kesästä.

NTYS MUKANA

Maailman ollessa poikkeustilassa myös nuorille suunnattujen kesätöiden tarjonta supistui minimiin, ja osalla kesätyönhaku osoittautui totuttua haastavammaksi.
Naantalin Työväenyhdistyksen säätiö tarjosi nuorille töitä kaupungin myöntämällä kesätyösetelillä erilaisten toimisto- ja arkistointitehtävien parissa. Hakijoita työtehtäviin oli yhteensä 15, ja työtehtäviin valikoitui 7 tekijää.

Haastattelin säätiön kesätyöntekijöitä heidän kokemuksistaan kesätöistä ja niiden hakemisesta. Haastatellut olivat juuri peruskoulunsa päättäneitä ja lukion tai ammattikoulun ensimmäisen luokan käyneitä 15-17 -vuotiaita, joilla kesätyökokemusta oli 0-2 vuotta, minkä lisäksi jokainen heistä oli suorittanut yläkoulun TET-harjoittelun.

Osalla riitti muutama hakemus – toiset urakoivat työnhaun parissa
Kyselin haastateltavilta heidän aktiivisuudestaan kesätyöhaun suhteen. Muutamalle hakeminen oli ollut suhteellisen tehokasta, sillä 1-3:een paikkaan hakeneille oli vastattu kaikista paikoista ainakin jotain, ja lopulta myös nappasi NTYS:n tarjoaman työn suhteen. Elsalla (17) oli jo taskussaan viime kesän työpaikka jäätelökioskissa, joten hän päätyi hakemaan NTYS:n tarjoamaa työtä kerryttääkseen erilaista kokemusta työelämästä. Elmeri (16) ja Saka (17) taas kertoivat hakeneensa jopa kymmeniä töitä jo tammikuusta alkaen tuloksetta, miksi ovatkin nyt tyytyväisiä saamaansa työhön säätiöllä.

Työaikojen ja -paikkojen suhteen ollaan erityisen avoimia
Nuoret olivat lähes yksimielisiä siitä, ettei työajoilla ole oikeastaan mitään väliä, vaan useampi olisi valmis työskentelemään niin aikaisin aamulla kuin myöhään illallakin. Onni (16) harrastaa aktiivisesti jalkapalloa, minkä vuoksi hän pyrki hakeutumaan töihin, jotka ei menisi harjoitusten kanssa päällekkäin. Myös paikkojen suhteen oltiin hyvin avomielisiä, vaikka Naantalissa sijaitsevat työt houkuttelevatkin enemmän helpomman kulkemisen vuoksi. Suurimmalla osalla kulkuvälineenä toimii polkupyörä, ja vain osalle bussiyhteydet olivat niin lähellä, että työskentely Raisiossa tai Turussa olisi mahdollista.

Minkälaiset kesätyöt sitten kiinnostavat nuoria, ja mitä töitä lähdetään hakemaan?
Asiakaspalvelutehtävät ruoka- ja vaatekaupoissa, kioskeissa ja kahviloissa nostavat erityisesti päätään haastatteluissa. Myös fyysinen työ ulkoilmassa kiinnostaa, ja lisäksi päiväkodissa TET-harjoittelussa ollut Pinja (15) kiinnostui lasten kanssa työskentelystä ja haki kaupungin kautta päiväkotiin kesätöihin. TET-harjoittelujaksolla kerrytetyn kokemuksen ja osaamisen merkitys nousi useammalla haastateltavalla esiin. Jessica (17) kertoi vedonneensa kokemukseen vaatekaupassa suoritettuun harjoitteluun hakiessaan töitä esimerkiksi kaupasta.
Arkistointi ja toimistotyöt nähtiin hyödyllisenä kesätyönä tulevaisuutta ajatellen. Nuoret uskoivat hyötyvänsä esimerkiksi uutena taitona opitusta skannauksesta tulevaisuudessa, sillä toimistotaitoja todettiin tarvittavan useissa eri ammateissa. Saka ja Onni olivat päässeet tekemään erilaisia hommia, kuten rehkimään lapion varressa ja “mitä muuta Mikko meille keksii”, mistä he pitivät erityisesti. Haastateltavat olivat niin ikään yhtä mieltä siitä, että työ näyttää hyvältä ansioluettelossa sen erilaisuuden vuoksi.

Poikkeustilan vaikutukset yllättivät tälläkin saralla
Naantalin kaupungin 120:sta nuorille tarkoitetusta työpaikasta jouduttiin maailman tilanteen vuoksi perumaan siis noin puolet. Tästä johtuen kesätyöseteli myönnetään poikkeuksellisesti kaikille hakuehdot täyttäville hakijoille mahdollistamaan useamman nuoren työllistymistä. Naantalin kaupunki myöntää tukea 1996-2004 syntyneille, mikä on laajempi ikähaarukka, kuin monilla muilla kaupungeilla.
Naantalin kaupungin työllisyysohjaaja Auli Järvinen kertoo Naantalin olevan ensimmäistä kertaa näin laajasti mukana tukemassa nuorten kesätyönhakua. Järvinen kertoo hakemuksia tulleen viitisenkymmentä, ja niitä toivotaan tulevan vielä paljon lisää, sillä varauduttu on. Maatalous yritykset kärsivät työvoimapulasta koronan vuoksi, ja Järvisen mukaan noin puolet hakemuksista onkin tullut näiltä yrityksiltä.
Järvinen uskoo osallistumisen kesätyösetelin antamiseen näyttäytyvän kaupungin imagossa positiivisena asiana, sillä se osoittaa kaupungin myönteisen suhtautumisen paikallisiin yrityksiin sekä tietenkin paikallisten nuorten työllistymiseen. Sekä yrityksille että kesätyöntekijöille jää varmasti myös arvokasta kokemusta tästä kesästä.

Nuoret eivät nirsoile
Oli kovin yllättävää huomata, että kesätyötkin olivat vaarassa, kun maailma muuttui keväällä. Useat nuorille ja opiskelijoille sopivat kesätyöt muun muassa juuri asiakaspalvelun parissa hävisivät, kun yritysten tuli pitää vakituiset työntekijänsä työllistettyinä. Monet nuoret ovat tottuneet työskentelemään erilaisten tapahtumien, kuten festareiden tai urheilutapahtumien parissa. Kaikki nämä työt peruttiin, luonnollisesti. On mielenkiintoista nähdä kesän jälkeen jonkinlaisia tilastoja siitä, oliko nuorten työllistymisessä tosiaan laskua tänä kesänä, vai saatiinko työmahdollisuuksia järjestettyä nopealla varoitusajalla.

Tämän minitutkimuksen myötä totean, ettei nuoria voida syyttää ainakaan nirsoudesta ottaen huomioon juuri avoimuuden työajoissa ja -paikoissa. Itseni hieman yllättäen TET-harjoittelu nousi kovin tärkeäksi haastatteluissa, mitä pidän erityisen hyvänä asiana. Kuulostaa siltä, ettei “tettiä” suoriteta ainoastaan pakosta, vaan siitä koetaan oikeasti hyötyvän ja sen arvo tunnustetaan. Mikäli sana saadaan kiirimään hyvistä kokemuksista tetissä aina ikäluokalta toiselle, siitä saadaan entistä enemmän irti, kun hakeudutaan itseään kiinnostaviin paikkoihin kerryttämään kokemusta.

Ohjeita työnantajille ja -hakijoille kesätyöseteliä varten – hakemuksia todella toivotaan lisää!
https://www.naantali.fi/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/tyollistamispalvelut/kesatyoseteli

Viivi Väätänen
10/06/2020

10.6.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa