FT artikkelissa väitetään, että tämä on 21. vuosisadan merkittävin luokkaäänestys; mitä alempana yhteiskunnan rapusille, sitä varmemmin äänesti EU:stä lähtemisen puolesta.
Vähän syvällisemmin löytyy myös jakolinja:
Tämä on kysymys maailmankuvasta ja arvoista yhtä paljon kuin tulotasosta. Sosiologi
Talcott Parsons on jaotellut imisiä identiteetin ”saavuttajiin” ja
”syyttäjiin” .
Yleensä sanotaan, että ihmiset eivät vaivaudu ajattelmaan loppuun asti; vanha työvänliike puhui kansan tietämättömyydestä suurimpana uhkana. Ja sama työväenliike pyrki olemaan kansainvälinen – internationalistinen. Kun taas porvaristo oli kansallismielistä – IKL/Kansallinen Kokoomus.
Asetelmat näyttäisivät kääntyneen päälaelleen.Vai ovatko?
Onko köyhälistö koskaan ollut tosissaan kansainvälistä? Kansainvälisyys on tainnut olla uskonnon kaltaista abstraktia toivoa. Ja nyt, kun monelle on mennyt huonosti, on lehdistön populismin keinoin onnistuttu kertomaan köyhille, että EU teiltä vie. Kun sen lisäksi on havaittu, että nk. ylemmälle luokalle on mennyt aian vaan paremmin. Syy on talaousjärjestelmän ja politiikan eikä rakenteen.
Mutta se on liian vaikea juttu.
Ps. Angela Merkel ei tue nopeaa eroa. Toivottavasti hän yrittää pelastaa Eurooppaa eikä vain brittikonservatiiveja. Euroopalle parasta olsi Saksan talouspolitiikan suunnan muutos.