Kakon kulma on punainen, oli sellainen Suomessa 1930-luvulla ollut ilmaisu, joka on sukua sotilaiden myöhemminkin käyttämälle kuvaukselle: Vihollinen voi tulla miltä tahansa ilmansuunnalta: Koilisesta, idästä tai kaakosta.
Rajamme on pitkä eikä aian luottamus ole ollut paras mahdollinen naapurien välillä. Onneksi pitkään raja on -elintasokuilusta- huolimatta ollut molemmin puolisen järjestyksen asiallisen tiukoissa kourissa.
Tätätkään ei sovi unohtaa, kun arvioidaan EU:n esitystä rajavalvonnannan kehittämisestä.
Mutta ennen muuta on kysymys siitä, että pakolaiskysymyksen asian mukainen ratkaisu vaatii Välimeren suunnalla tehokkuutta. Nyt Kreikka on on polttopisteessä, mutta Afrikan suunnalta voi tulla jatkossa suuriakin paineita. Yhtä kaikki pakolaiskysmyksen halittu ratkaisu vaatii yhteisiä toimia. Rajavalvonnan kehittämisen lisäksi ja ennen muuta tietenkin voimia on keskitettävä pakolaislähteille ja niiden lähiympäristöön. Tarvitaan YK:ta, suurvaltoja ja EU:ta.
Sisään päin kääntyminen kärjistää ongelmia.
Juha Sipilältä vaaditaisiin viisautta. Päättämättömyys on päättämistä ja aika usein huonoa sellaista. Petteri Orpoa olisi SSS-ketjun syytä kuunnella ja ehkäpä hänen tyyliäänkin kannattaisi matkia.
Asetelma näyttää SSS:n toimesta kehittyvän siten, että EU:ssa olla liian hitaita (rajavalvonta) ja Suomessa liian nopeita (pakkolait).
Tämä on linjatonta ja vahingollista isänmaalle ja Suomen kansalle.
Ps:
Hallituksen alun vatulointi ja iterointi on muuttunut toheloinniksi.
Erkki Virtanen, Iltasanomat 17.12.2015