SDP:llä neljä kuntavaalien kärkitavoitetta
Sosialidemokraattien nousu hallitukseen on konkreettisesti muuttanut konkreettisesti Suomen europolitiikkaa ja se on muuttanut myös valtakunnan tason politiikan. Nyt työ, oikeudenmukaisuus ja kohtuus ohjaavat hallituksen ratkaisuja.
Seuraavaksi muutos on tuotava kuntiin. Suomalaisten tulevaisuuden ja hyvinvoinnin kannalta keskeiset ratkaisut kytkeytyvät usein kuntatason palveluihin. Kouluihin, terveyskeskuksiin, vanhainkoteihin. Kansalaisten luottamus sosialidemokraatteihin on vahvistunut, kuten sen vaikeina aikoina on usein tapana.
SDP nostaa vanhusten palvelut yhdeksi kärkitavoitteeksi kuntavaaleissa. Nyt ne laitetaan kuntoon, yhdessä valtakunnan tasolla ja kunnissa. Tähän liittyy valmistelussa oleva vanhuspalvelulaki. Liian monen isoäiti tai äiti kokee saamansa palvelun riittämättömäksi. Liian moni kokee olonsa yksinäiseksi. Asiat eivät yksinkertaisesti ole hyvin. On enemmän kuin kohtuullista vihdoin korjata tilanne.
Toinen kärkitavoite on nuorisotyöttömyyden kitkeminen. Sosialidemokraattien toteutettua hallituksessa nuorten yhteiskuntatakuun, on se tuotava myös kuntatasolle.
Kolmas kärkitavoite on lähidemokratian vahvistaminen. Demokratia toteutuu ennen kaikkea silloin, kuntalaiset äänestävät kunnanvaltuutettuja, jotka päättävät palveluista suoraan ilman ylimääräisiä hallintohimmeleitä. Siksi tarvitaan kuntauudistusta. Demokratiassa äänestäjät ja heidän luottamustaan nauttivat kuntapäättäjät ratkaisevat myös kuntarakenteen. Siksi SDP ei kannata pakkoliitoksia.
Neljäs kärkitavoite on terveyspalvelujen turvaaminen. Apu kuuluu jokaiselle. Terveyserojen kaventaminen on oikeudenmukaista. Kaikki ei saa olla kaupan. Julkinen terveydenhuolto on hyvinvointimallimme peruspalikka. Terveyspalvelujen vahvistaminen on välttämätöntä osaavan henkilöstön saamisen turvaamiseksi sekä saumattomien palvelukokonaisuuksien luomiseksi ja uudistamiseksi.
Jälkimakuja:
Eilen a-studiossa Valtion Taloudellisen Tutkimuskeskuksen ylijohtajan Juhana Vartiaisen (sd) , 54, mukaan nyt 25-vuotias voisi jäädä eläkkeelle 78-vuotiaana. Itse hän arvioi työskentelevänsä 70-vuotiaaksi saakka.
Lyhyt kommentti: Työskentely ja eläkeikä ovat eri asioita. Ekonomistit antavat liian vähän arvoa työlle, jota tehdään vapaaehtoisesti ja ilman palkaa. Ja toiseksi herrojen hommat eivät useinkaan ole kovin kenkkumaisia ja siitä huolimatta hyvin maksettuja.
Siis subjektiivinen tuntemus on huono lähtökohta yleistykseen.