Tällä palstalla on seurattu lukiovertailuja. Aina jaksamme muistuttaa, että vertailuja on monenlaisia ja että vertaluissa helposti haksahtaa.
Varsinais-Suomen tilanteessa tietyt koulut pärjäävät. Tietyt turkulaiset ovat kärkisijoilla, mutta vahvoja ovat oleet Mynämäen ja Nousiaisten lukiot.
Naantali on ollut keskikastissa naapureita parempi – ei kuitenkaan nyt. Raisio ja Paimio ovat ponnahtaneet ja Naantali pysynyt paikoillaan.
Katastrofista ei ole kyse ja kyllä näilläkin eväillä eteen päin voidaan mennä. Nimittäin huonompiakin aikoja nähneenä tiedämme, että Naantalin Yhteiskoulun vaatimattomista lähtökohdista voi tulla vaikka mitä. Esimerkkinä vaan meidän ajoiltamme koulusta lähti Turun Yliopiston pitkäaikaisin rehtori Keijo Virtanen ynnä monta muuta professoria. Eli ei Naantalin lukio ole huono lähtökohta !
Muta koulujen vertailujen katala puoli on siinä, että ne vaikuttavat oppilaiden ja vanhempien valintoihin. On onnetonta, jos Naantalin vetovoima hiipuu ; se ei ole koulun eikä oppilaiden kannalta hyvä asia. Paikallinen on tärkeää ja kaiken lisäksi se säästää oppilaan aikaa muuhun ja lyhyet matkat ovat myös ekologinen valinta.
Mutta kun vanhemmat yrittävät lastensa puolesta tehdä voitavansa, ja kun valinnan vapaus on olemassa, niin siksi on pakko kiinnittää huomiota myös näihin vastenmielisiin vertailuihin ja siksi koulun pitää yrittää parantaa!
Naantalin lukio on kehittynyt kovasti niistä ajoista, kun Yhteiskoulun lukioon tuli Turusta siellä jo lukion jos toisenkin kolunneita, lukuisia kertoja luokallejääneitä, keski-ikää lähennelleitä kaljuuntuneita herroja piippuineen, baskereineen ja hidastuneine askelluksineen. Taisivat olla Va hempia kuin nuorimmat opettajat ja siirtyä Naantalissakin jäljellä olleet luokkansa kahteen kertaan käytyään suoraan eläkkeelle.