SUNNUNTAINA ratkeaa, saako kokoomus kannatusmittausten sille povaaman ykköstilan kuntavaaleissa vai yltääkö toisen oppositiopuolueen perussuomalaisten valtakunnallinen noste jopa kärkeen.Kokoomus on vaalitaistelun loppusuoralla melko selvässä johtoasemassa. HS:n kannatuskyselyn aineistoa kerättäessä touko–kesäkuussa puolueen kannatus oli 19,6 prosenttia. Perussuomalaisten kannatus oli tasan 18 ja Sdp:n käytännössä sama eli 17,9 prosenttia.Perussuomalaisille kyseessä olisi liki kymmenen prosenttiyksikön loikka verrattuna viime kuntavaaleihin, kun taas Sdp:lle galluplukema merkitsisi pientä laskua. HS 9.6.2021
Tämä on asetelma ja näyttää suuressa kuvassa siltä, että Kokoomus ja SDP pitävät asemansa edellisten vaalien tapaan vähän alhaisemmalla kannatustasolla, sillä molemmat ovat menettämässä vähän ja Keskusta paljon Perussuomalaisille.
Kuntakohtaiset erot ovat suuret ja vaihtelevat.
Naantalin asetelma näyttää siltä, että vaaleissa asiakysymyksien ja ehdokasasettelun perusteella SDP:lle olisi tiedossa hyvä tulos plussa pukkaa +.
Perussuomalaisten ehdokasasettelu ja Vilhelm veturi takaavat selvän voiton +++.
Kokoomus välttää ansaitsemansa tappion eduskuntavaalien tasoisella yltiöpäisellä mainonnalla, jos kaikkea on käytetty. Mutta ei sekään vielä pelastaisi, ellei Naantalin uusien asioita tuntemattomien sosioekonomisesti oikealle kallellaan olevat ohjaisi heille tukea osallistumalla aktiivisesti vaaliin pieni – uhkaa .
Keskusta on tiukoilla, mutta ei ihan niin huonosti kuin maassa keksimäärin ja se johtuu kohtalaisen alahaisesta kannatustasosta – tiedossa.
Vihreät on arvoitus se luo nahkaansa taas kerran SDP:n ympäristömyönteisyys kuluttaa, joten pieni – todennäköinen.
Vasemmistoliitto on tiukoilla ja sen ongelma on esille pääseminen; pieni – on mahdollinen.
Kristillisillä voi käydä hyvinkin vaaliliittoasetelmissa, vaikka ehdokkaiden vähäinen määrä on ongelma + mahdollinen.
RKP:n tehtävä taitaa taas olla on jääminen Keksustan apupuolueeksi.
Mutta kaikki on avoinna ja aivan ratkaisevaksi muodostuu loppukirin sekä äänestysprosentti. Parempiosaiset äänestävät aina ja vähäväkisemmät vähemmän. Kansanvallan paradoksi on, että kunnallisisia palveluja eniten tarvitsevat jäävät helpommin kotiin.