Naantalissa on vain yksi vuoden 1918 sodan muistomerkki – Juhani Vikaisen sankarihaudan muistomerkin tekijän Jussi Vikaisen pojan suunnittelema Aika ja Muisto kivipaasi sijaitsee kirkonmäellä ikiaikaisen tammeen suojelevan oksan alla taustanaan luonnon niitty ja meri. Hautausmaalta ei sille paikka löytynyt.
Vain yksi muistomerkki: kansalaissodassa menehtyneiden yhdeksän naantalilaisen muistoksi pystytetty punagraniittinen kivipaasi saatiin aikaan yksimielisesti tekemäni aloitteen pohjalta.
Aloitteeni lähtökohtana oli Sulkavan vapaussodan muistomerkki, jonka jalustaan kaiverrettiin myös punaisten puolella menehtyneiden nimet. Paikallinen seurakunta osoitti yhteisyyttä korostavaa historian ymmärrystä. Kun meillä Naantalissa ei ollut valkoisia kaatuneita, eikä siksi myöskään muistomerkkiä Suomen itsenäisyyden alun surullisista tapahtumista. Naantali kunnalliset päättäjät osoittivat päättämällä muistomerkistä avaraa maailman katsomusta.
Onneksi saimme tämän vaikuttavan paadet 20 vuotta sitten – tänään voisi olla vaikeampaa.
130 vuotias Naantalin Työväenyhdistys on aktiivinen tämän päivän toimija , mutta samalla myös perinteitä kunnioittava.
Siksi rauhallinen pysähtyminen vappuaamuna raskaiden muistojen äärellä ymmärtäen näitä onnettomia uhreja on kaunis tapa. Samalla sosialidemokraatit painottavat kansalaissodan jälkeisen pohjoismaisen demokratian valitsemisen tärkeyttä menettelytapana. Tämä linjavalinta esti 1930-luvun oikeistoradikalismin valtaan pääsyn ja Suomen yhtenäisyyden Neuvostoliiton hyökkäyksen torjumiseksi Talvi- ja jatkosodassa. Sotien jälkeen linja vakiinnutettiin estämällä Suomea luisumasta kansandemokratiaksi.
PS. Kimmo Ahon lähettämä isomamman Ida Saarisen, kovia kokeneen kirkkomäen kulkijan, kaunis värssy