Päivitetyssä Turun kaupunkiseudun asunto- ja maapoliittisessa ohjelmassa, jonka valtuusto on ohjeellisena hyväksynyt 11.6.2018 § 47, Naantali on varautunut noin 200 asukaan kasvuun vuosittain. Ohjelman hyväksymisen yhteydessä valtuusto päätti seuraavaa:
”Naantali laatii syksyn 2018 aikana asunto-ohjelman, jossa arvioidaan ja esitetään niitä kaavoitukseen sekä tontti- ja asuntotuotantoon liittyviä toimenpiteitä, joiden avulla kaupunki tavoittelee seuraavina vuosina selvästi suurempaa asuntotuotantoa ja väestönkasvua kuin mikä on 2010-luvulla toteutunut.”
Tämä osoittaa, että Naantalissa on valmistunut n. 100 asuntoa 2010 luvulla alle puolet tavoitteeksi asetetusta. Luvut avautuvat alla olevasta taulukosta.
Samaan tulokseen johtaa myös kaupunkiseudun tarkastelu eli Naantalissa on kaudella toteutettu 700 asuntoa ja väestö on kasvanut 524 asukasta. Tavoite oli asuntoja ja asukkaita 1620 eli asukasmäärässä on päästy vain kolanteen osaan 32,3 prosenttiin.
Turku on ylittänyt tavoitteet. Naantali ei ole pysynyt vauhdissa. Ja syy on oma toimettomuus.
Näyttää myös siltä, että Naantalissa asukkaan lisäyksen aikaansaamiseksi tarvitaan 1,33 asunnon lisäys eli, jos tavoitellaan vuoteen 2025 mennessä 1620 asukkaan lisäystä tarvittaisiin Naantaliin 2150 asunnoin lisäystä eli 270 asunnon vuotuista rakentamista.
Mitä sanotaankaan: Tie kadotukseen on kivetty lupauksilla. Ja nyt sitten kysytään, onko asuntutoanto-ohjelamassa liian paljon ilmaa?
Asuntotuotanto-ohjelman liitteenä on rakentamisen alueellisesta rakentamisesta havainnollinen karttaesitys asuntojen rakentamisesta.
Tämä esityksen vuosille 2019-2022 Asuntoja tulisi mannerpuolelle 520, joista 200 keskusta-alueille ja Luonnonmaalle 280 asuntoa eli yhteensä 800 asuntoa eli 200 asuntoa vuodessa.
Naantalin linjana on, että ihan kelvollinen ja hyvin valmisteltu ohjelam ei tule valtuuston päätettäväksi. Syynä lienee pelko asian julkisuudesta ja siitä, että ei ole rohkeutta sitoutua kasvuun.
Tämä Naantalin strateginen kohtalon kysymys saatetaan vain valtuustolle tiedoksi.
Tämä ei ole demokraattista eikä hyvää hallintoa.