FT:ssä Gideon Rachman kirjoittaa
Ja niin kompuroiden eteenpäin. EU: n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välisten kauppaneuvottelujen jatkamisen ei pitäisi olla yllätys. Kaikesta Boris Johnsonin bravoriosta ”mahtavasta menestymisestä ” Britannian pääministeri tietää, että ”ei sopimusta” -brexit olisi maalle katastrofaalinen. Myös EU kärsisi, mutta ei läheskään niin paljon. Joten todennäköisesti tehdään sopimus ennen vuoden loppua; jos ei, pian sen jälkeen.
Kun sopimus saavutetaan, se tapahtuu suurelta osin Euroopan ehdoilla. EU tekee epäilemättä joitakin myönnytyksiä kalastuksesta osana viime hetken kauppaa. Mutta Ison-Britannian on hyväksyttävä EU: n keskeinen vaatimus, jonka mukaan on oltava ” tasavertaiset toimintaedellytykset ” -säännöt – varmistaen, että Yhdistynyt kuningaskunta ei voi alittaa EU: n kilpailusääntöjä haluamallaan tavalla.
Syy siihen, että kauppa tehdään EU: n ehdoilla, on sama syy siihen, miksi koko Brexit-prosessi on ollut Ison-Britannian kannalta niin tuskallinen – molempien osapuolten välinen vallan epäsymmetria. Britannia lähettää 43 prosenttia viennistään EU: hun; Saksa , Ranska ja Italia lähettävät kaikki noin 6 prosenttia viennistään Britanniaan. Ison-Britannian väkiluku on lähes 67 miljoonaa; EU: n osuus on 447 miljoonaa. Jopa ilman Ison-Britannian EU: lla on sisämarkkinat, jotka ovat kooltaan verrattavissa Yhdysvaltojen tai Kiinan markkinoihin.
Näin Gideon Rachman asian ytimen kuvaa. Tämä tieto olisi hyvä suomalisten perussuomalisten kannattajien paina mieleensä. MAHTAVA KANSANYHTEISÖ ei sittenkään ole irrallinen saari. Keskinäisriippuvuus on tosiasia, joka metelöimällä eikä tyhmyyksiä tehden muuksi muutu.