Suomessakin kaupallisesti orientoituneet kirjoittajat – sen minkä kateudelta ja poliittiselta tarkoituksenmukaisuudelta kykenevät sietämään – ymäärtävät Sanna Marinin, uuden pääministerin luovan merkittävän mahdollisuuden myydä suomalaisuutta.
Kauppamiehet Sannan imuun yllytettiin Kauppalehdessä yhdessä jutussa.
Nyt viikon sisällä kolmas kertaa FT:n verkkosivujen etulehdellä koreilee Sanna Marin. Miranda Green kirjoittaa FT:ssä kuinka Sanna Marinin sosiaalinen liikkuvuus jättää varjoonsa USA:n presidentit ja Brittien pääministerin.
Amerikkalainen unelma ei ehkä ole kuollut, mutta se näyttää varmasti hiukan huipulta – perinnöllisen varallisuuden saaja miehittää Valkoisen talon ja eliitin korkeakoulujen pääsykoeskandaalit ovat muuttaneet Yhdysvaltojen kuvan meritokratiaksi. Mutta idealisteilla on nyt toinen kansainvälinen sosiaalisen liikkuvuuden majakka: elävä suomalaista unelmaa, jossa 34-vuotias nainen, joka työskenteli kerran kaupassa, voi nousta pääministeriksi.
”Olen erittäin ylpeä Suomesta. Tässä köyhän perheen lapsi voi kouluttaa itseään ja saavuttaa tavoitteensa elämässä. Myyjästä voi tulla jopa pääministeri ”, tweettasi Sanna Marin, joka oli perheensä ensimmäinen, joka meni yliopistoon. Hän vastasi sen jälkeen kun Viron hallituksen jäsen pilkkasi hänen taustaansa ja kyseenalaisti hänen pätevyytensä.
Miranda Greenin artikkeli käsittelee sosiaalista liikkuvuutta ja hän arvio asiaa brittien vaalien valossa:
Yleisten vaalikampanjoiden aikana voittoisat konservatiivit puhuivat ”tasaantumisesta”, kun taas voitettu työväenpuolue hylkäsi sekä sosiaalisen liikkuvuuden tavoitteen valitsemalla sen sijaan ” sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ”.
Luokkakantainen brittisysteemin juuret ovat syvällä eikä kuten meillä, jossa korkeampi koulutus on kehittynyt itsenäisyyden- aikana melko metsäisessä kulttuuri ympäristössä, jossa yläluokka oli alkuaan hallitsevia ruotsalaisia tai venäläisiä ja suomalaiset kielineen olivat alamaisia. Siis taustat ovat erilaiset eikä sanna Marin ole ensimmäinen tapaus, sillä mahdollisuuksien tasa-arvo on ilmennyt aikaisemminkin; ajatellaanpa vaikka meidän presidenttejä, joista merkittävin nousija oli satamajätkä- tohtori Mauno Koivisto eikä Urho Kekkosen agraarit lähtökohdat paljon luvanneet puhumattakaan Kallion tytön Tarja Halosen noususta.
Mutta tapaus Sanna Marin,
kuten jutun otsikko vähän häiritsevästä pin upp- termiä käyttäen nostaa esille, perustuu myös hänen sievän kuvauksellisuuteensa, joka tietenkin helpottaa hänen julkisuutteen pääsyä. Hän on ilo silmälle ja sillä siisti.