Olen pyörinyt Naantali nurkissa erityisesti Lappalaistenmäki- Kuparivuori suunnalla 70 vuotta.
Oheisen kuvan kulmasta en ole taltioinut kuvaksi eikä ole muistikuvaa -ei silmissä eikä muidenkaan taltioimana – tällaista; Kuva on nyt tässä; kirkko on paikallan kuten kaikki muukin yhtä asuintaloa lukuun ottamatta ovat kuten aina olleet .
Kaksi hyödyllistä näkökulmaa:
– Piintyneet tavat ovat tiukassa; kuljen näkymäkohdan ohi poikkeuksetta aina samaan suuntaan pysähtymättä.
– Filosofisempi ajatus on , että vanhaankin voi olla uusi lähestymiskulma.
Ja siitä mieleeni tulee ajankohtaien keskustelu yliopistojen ja korkeakoulujen valintakriteereistä. Matematiikka ja luonnontieteet ovat nyt vahvassa asemassa – liian vahvassa, sanovat monet.
Kerron yhden näkökulman omasta menneisyydestäni: Yhteiskunnallinen, poliittinen maailma ovat kiinnostaneet minua varhaisesta lapsuudesta asti. Viehtymys väittelyyn ja siinä oikeassa olemiseen ovat houkuttaneet liiankin kanssa. Välillä heräsi kuitenkin epäily muiden ja myös omiin selityksiini.
Sellaisen jonkinlaisen heräämisen yhteiskunnan luonteeseen sain kuitenkin vasta teknillisen korkeakoulun matematiikan vektoriopin yhteydessä. Oppia tarvitaan yksinkertaisessa statiikassa ja mekaniikassa. Mutta vasta vektoriopin laajennuksen yhteydessä voi huomata, että vektorit eivät rajoitu vain yhteen kahteen tai kolmeen ulottuvuuteen, vaan niitä ulottuvuuksia voi olla paljon enemmän – n-kappaletta. Ja se herätys oli, ettei yhteiskuntaa voi kuvat vain yhdellä esimerkiksi oikeisto- vasemmisto vektoreilla vaan maailmamme on paljon moniulotteisempi eikä nykyiset nelikentät eivätkä muutkaan kuvaukset ole riittäviä, kun muistamme, että tätä todellisuutta hahmottaa ihminen, joka kulkee erisuunnista samaan ja näkee maailmaa hyvinkin erilaisella tavalla.
Ja tämän havainnon nykyinen usein mainittu sovellus on se,
että monimutkaisiin asioihin tarjotaan yksinkertaisia ratkaisuja tyyliin :Missä EU siellä ongelma tai julkisen rahoituksen ongelma on maahanmuutto.
Ja se on vaan niin, että tämän ongelman kanssa on elettävä säilyttäen omanvähän monimutkaisempi tapa arvioida asioita. Ja silloin on hyvää antaa joillekin yhteiskuntaan vaikuttaville vektoreille enemmän arvoa:
Sympaattinen ja humaani kirjoitus, hienoa itsetutkiskelun avoimuutta. Korkean koulutus- ja elintason yhteiskunnassa äänestäjät ovat sisäistäneet vektorinäkökulman. Se näkyy liikkuvan äänestäjän reippaana aktivoitumisena. Poliittiset päättäjät eivät ole omaksuneet asiaa. Se taas kasvattaa nukkuvien puoluetta, koska koulutus- ja elintasoyhteiskunnassakin on paljon lähimmäisiä, jotka eivät tunne oloaan myönteiseksi.