Luen FT-lehden verkkosivuja lehteä ensisijaisesti työhön liittyvien asioiden vuoksi. Siellä on asiantuntevaa tietoa ja monia hyviä analyysejä. Lehti kertoo maailman kehityksestä monipuolisesti esimerkiksi suhtautumine maailman talouden trendeihin on radikaalimpaa kuin Suomen lehdistössä.
Mutta nyt on kysymys koronasta. Karkauspäivänä kirjoitin ilmeisesti liian optimistisesti perustuen statistiikkaan.
Kirjoitin tuolloin:
Ihmiselle olisi hyväksi, jos vaan jotenkin saisi itselleen vakuutetuksi, että kannatta elää niin kuin viimeistä päivää hyvässä mielessä eli tarkoitan, että elää niin kuin ennenkin ja muistaen, että elämässä ollaan jatkuvasti erilaisten vaarojen kohteena. Niiden todennäköisyys on pieni tai suuri, mutta niiden kanssa me monet olemme tuurilla tai varjeluksella selvinneet, niin miksi lähitulevaisuudessa elämä jatkua niin kuin sen pitkään.
Elämää ei kannata pelätä.
Niinhän normaalisti on, mutta nyt asiat eivät olleet kuten kuvasta näkee menossa niin hyvin kuin oli toiveikkaasti aihetta päätellä vaan tapahtui käänne muulalla maailmassa siis meidän lähialueilla. Kehitys näkyy taulukosta: Tapausten määrä kasvaa nopeammin kuin parantuminen.
No ei epätoivoon tietenkään ole aihetta, mutta neuvoja kannatta kuunnella. Varmaan on ylireaktioita, mutta maltillisuus voi olla tärkeää wait and see eli parempi katsoa kuin katua.
Ajattelemme tietenkin itseämme, mutta kultaisen säännön mukaan yritetään miettiä kokonaisuutta ja lähimmäistä. Kyllä tartunta vauhdissa ehkä on jotain eroja, kun verrataan alla olevankuvan käyrästöä. Eli käyttäytymisellä on väliä.