Naantalin hybridi tuli mieleeni Pöllönklopin takana iltapäivällä:
Ensinnäkin Luonnon luoma erikoisuus yksinäinen mänty kalliokarilla ja vieressä mutta taaempana kulttuurihistoriallinen kirkkoluomus. Tai sitten toine pari; vuosisatoja seisonut kirkko ja kauempana sodanjälkeisen ajan synnyttämät energiatuotannon savut.
Ja sitten ajattelin, että sopiiko ilmaisu.
Erilaisista käyttövoimista on kysymys: Puu on fotosynteesin aikaansaama ja kirkko on taas toisenlaisen näkymättömän voiman.
Ja toisessa parissa on tarkoituksena antaa ihmisille näkymätöntä uskon voimaa ja laitokset taas lisäävät ihmisten voimaa tehdä työtä.
No tästä auringon innostamasta pohdinta johti siihen, että piti tuota ahkerassa käytetyn hybridin määritelmä kaivaa esille:
Kysymys: Moni asia luonnehditaan nykyään hybridiksi. Mitä hybridi alun perin tarkoittaa?
Vastaus: Sana hybridi on biologian termi ja sen alkuperä on latinassa, jossa hybrida tai hibrida tarkoitti roomalaisen ja muuta alkuperää olevan lasta, tai vapaan ja orjan lasta. Biologiassa hybridi tarkoittaa kahden eri lajin risteymää, olipa kysymys eläimestä (esim. muuli) tai kasvista; kasveilla hybridit ovat varsin yleisiä. Yleiskieleen sana hybridi näyttää tulleen 1900-luvun loppuvuosina. Sanalla tarkoitetaan esimerkiksi eri käyttövoimien sekoitusta: hybridiautossa on sekä bensiini- tai dieselmoottori että sähkömoottori. Hybridisodassa ei käytetä pelkästään sotilaallisia keinoja, vaan hyödynnetään myös siviilielämän vaikutuskeinoja.
Vastaaja: Klaas Ruppel
No puolestaan tästä tuli mieleeni Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijan Konsta Pylkkäsen ampuma pyymetso on yksi kuuluisimmista hybrideistä. Se on sellainen erikoishybridi, että se olisi hybridi jos sellainen olisi mutta kun sellaista ei ole, vaikka sellainen kirjailijan mielikuvituksessa voisi olla niin niin se on visio-hybridi.