Mikko Rönnholm

Hyvää sanomaa Naantalista

Jumalanpalvelus Naantalin kirkossa 20210530

Naantalin kirkko ja seurakunta pääsivät toukokuun 30. pnä 2021 TV 1 suoraan lähetykseen.

Jumalanpalvelus sanan  mukaisesti on evankelislutherilaisen keskeinen toimintamuoto hengellisen viestin levittämisessä,  mutta se on toiminut  myös tärkeä yhteydenpidon ja tiedonlevityksen välineenä, josta mm:ssa todistuksena  on Naantalin Työväenyhdistyksen ensimmäisissä  säännöissä vuonna 1894 ollut määräys julki kuuluttaa  yhdistyksen kokouksista kirkossa.

Ja jumalanpalvelus on aina juhla; isäni Armas  kertoi että vanha  Naantalin rovasti Holmström oli vaivautunut eri tarkoituksissa järjestettävistä Juhlajumalanpalveluksista.

Näin aikoina puhutaan maallisesti kirkon brändistä ja kirkon tuotteesta. Oudolta nuo puheet tuntuvat, mutta niin kai kirjonkin on elettävä maallisessa sykkeessä. Joten sopinee tähän todeta, että Jumalanpalvelus antoi hyvän kuvan Naantalin seurakunnan palvelijoiden tavasta ja tyylistä hoitaa jumalanpalvelus;  tasapainoista ja tyylikästä, kuten myös kuvaus, joka loihti  upean kuvan Naantalin kirkosta.

Ja sitten tarina Kustaa Sikilästä ja hänen haudastaan ja sen hoidosta herätti varmaan kuulijan. Kaivoin Naantalin Kirkkomaa   sekä Esplanaadikadulta  Linjakadulle kirjat; molemmista esiintyvät Kustaa ja Mathilda Sikilä.  Kiitos Leena Mattilan hienojen tekstien  ja Leinojen kuvien, joiden  kautta meille vanhoille syntyy yhteys menneeseen.
Ja vielä tähän Sikilän nimeen liittyen arvelen, että olen äitini luokkatovereita ollut kuljettamassa 1970-luvun alkupuolella, kun he kävivät viime tervehdyksellä Mynämäen kirjossa Meeri mielestäni oli edesmenneen luokkatoveri etunimi.

Muistelen tietenkin muistelun vuoksi, mutta myös siksi, että on hyvä olis meidän kaikkien  muistaa, että Naantali pienuudestaan huolimatta oli aikoinaan Suomen pienimpänä kaupunkina kuitenkin merkittävä ei vain vanhan luostarin ja  maineikkaan kylpylän ansiosta vaan myös siksi, että tänne uskallettiin perustaa jo ennen itsenäisyyden alkua vuonna 1915 oppikoulu.
Se oli hyvä yksityinen valtion tukema investointi ja tuotti tuolloin kaupungille paljon enemmän kuin kaupunki sijoitti. Nimittäin Naantalin Yhteiskoulussa oli aika ajoin oppilaita muista kunnista enemmän kuin naantalilaisia.

Ihan lopuksi pidän kuitenkin tärkeimpänä, että muistamme antaa arvoa sivistykselle sinänsä!

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa