Tosiystäviä eivät ole niitä jotka saavat ongelmasi katoamaan. He ovat niitä , jotka eivät katoa kun kohtaat ongelman, viesti ystävältä.
Lääkärit ilman rajoja löytävät ystävät kaukaa ja argumentoivat tiedolla ja erityisesti sen levittämisellä. Kutsumuksen asialla:
Tiesitkö Mikko, että sata vuotta sitten Frederick Banting keksi insuliinin? Hän myi patentin symboliseen yhden dollarin hintaan, sillä halusi keksinnön hyödyttävän kaikkia sitä tarvitsevia.
Silti nykyisin miljoonat diabeetikot jäävät ilman lääkitystään, erityisesti matalan tulotason maissa. Ilman insuliinia tyypin 1 diabetesta sairastava voi kuolla muutamassa päivässä.
Kriisialueilla insuliinia ei välttämättä ole saatavilla, tai se voi olla pitkän matkan päässä. Myös lääkkeen hinta on usein liian korkea, sillä kolme yritystä (Novo Nordisk, Eli Lilly ja Sanofi) hallitsee 90 prosenttia insuliinimarkkinasta. Lääkärit ilman rajoja sähköposti.
Ministeri Heikki Ritavuoren murhasta kulunut 100 vuotta.
Turun Sanomien eläkkeelle jäänyt päätoimittaja kirjoittaa viime vuoden itsenäisyyspäivänä hienoon kolumnin. Sanoisin Kari Vainion kolumnista, kuten Hesarissa Unto Hämäläinen Lasse Lehtisen kirjasta: Ministerin murha: Kirjoittajan paras. Lainaus kolumnin lopusta:
Totuudet muuttuvat taas valheiksi, eikä siitä ole pitkä tie vihaan.
Yhden totuuden kuplissa ajaudutaan toisten vietäviksi. Aina sitä ei tunnisteta, tai ei ainakaan haluta myöntää. Ei edes silloin, kun viejät tulevat maan rajojen ulkopuolelta.
Vaikka Ritavuoren ajoista suomalaisten koulutus, sivistys ja hyvinvointi ovat aivan toisella tasolla, oppi ja ymmärrys altistua vaikuttamiselle ei ole vähentynyt. Joskus tuntuu, että päinvastoin.
Kirjan Ritavuoresta on kirjoittanut Lasse Lehtinen , kokenut tietokirjailija ja Sdp:n poliitikko. Monelle tuttu televisiosta.
Lehtinen antaa lukijalle perspektiiviä heti alkusanoissaan. Hän muistuttaa, ettemme saa unohtaa aikoja, jolloin väkivalta politiikan välineenä oli Suomessa kovin yleistä ja laajalti hyväksyttyä.
Ajassa on merkkejä, että vastakkain asettelu on lisääntymässä. Lehtinen on oikeassa, kun hän kirjoittaa, että vastaan voi taistella vain demokratian ja sananvapauden keinoin. Ja historiaa väärentämättä.
Hyvää Itsenäisyyspäivää! toivotti kari.vainio@ts.fi kolumninsa lopuksi.