Gideon Rachman kolumni on FT:ssä on otsikoitu: Rikkaisiin kohdistuva vastaiskusta tulee globaali
Hän kertaa viimeisen sukupolven aikaista kehitystä kertomalla, että Margaret Thatcher alensi Britannian huippuveron 83 prosentista ensin 60 ja sitten 40 prosenttiin ja samanaikaisesti USA:ssa Ronald Reagan laski 70 prosentin huippuverotasontason 50 prosentin kautta 28 prosenttiin. Kinassa Deng Xiaoping oli samassa hengessä mukana sanoessaan On hienoa tulla rikkaaksi.
Nyt Ranska on nostamassa rikkaiden veroja 75 prosenttiin perusteluna, että tämä ei ole ”rankaisutoimenpide vaan isänmaallinen teko” ja Barak Obama korottaisi maksimiveroa 35 prosentista 39,6 prosenttiin samalla kun pääomavoittojen ja osinkojen verotuksia nostettaisiin. Hänellä on tukenaan yllätys – yllätys muuttunut mielipide, että yli 250.000 dollaria ansaitsevien veroja voisi nostaa. USA:ssa on rikkaimman prosentin tulo-osuus noussut vuodeta 1970 olleesta 7 prosentista vuoden 2007 tasoon 24 prosenttiin. Mitt Romney edustaa tätä yhtä prosenttia taitavana veronkiertäjänä.
Kiinassa syntyi kapina, kun paikallinen puoluesihteeri paljastettiin sanamukaisesti ulkomaisten merkkivaatteiden käyttäjäksi.
Suuri kysymys Rachmanin mukaan on, että onnistuuko globalisoituneessa maailmassa tällainen käänne, sillä rikkaat ovat nopeita liikkeissään ja hyvin asioista perillä olevia. Esimerkiksi konservatiivinen brittipääministeri David Cameron levittää Ranskan veropakolaisille punaista mattoa ja yrittää olla estämässä suunnanmuutosta.
Gideon Rachman kuitenkin päätyy loppuarvioon:
Hyvin varakkaiden on todennäköisesti vaikeampaa välttää painetta korkeampien verojen suuntaan läntisessä maailmassa. Vuonna 1979 Margaret Thatcherille hävinnyt James Callaghan huomautti osuvasti: ”On aikoja, ehkä kerran 30 vuotta, kun politiikassa on käännekohta.” Noin 30 vuotta Thatcherin-Reaganin aikakauden alusta näyttäisi toinen käännekohta olevan meillä käsillä.
Onko käänne Suomessa meneillään ja mihin suuntaan?
Kataisen hallituskauden alussa nostettu pääomaverokanta 30 prosenttiin ja verottoman osinkotulon määrän alennus 90.000 eurosta 60.000 euroon olivat oikeita toimenpiteitä ja ne alkavat purra tänä vuonna. Nyt ollaan tekemässä maailman mallin mukaisia toimenpiteitä. Suurtuloisilta peritään solidaarisuusveroa eikä ansiotulojen inflaatiokorjauksia enää tehdä. Tämä koskee siis ansiotuloja. Samalla nostetaan prosenttiyksiköllä liikevaihtoveroa ja pelättävissä on kunnallisveron nousu. Kunnallisvero ja liikevaihtovero rasittavat pienituloisia, joten tulonjakovaikutuksia ei oikeaan suuntaan juuri synny. Ja kun vielä julkisen talouden tasapainon saavuttamiseksi tarvittaisiin lisätoimenpiteitä, niin nyt olisi ollut todella perusteltua palauttaa pääomatulot verotettavaksi myös kunnallisverotuksessa. Se olisi ollut paljon kilometrikorvauksien verovapauden laskua viisaampi ja julkisten talouden kannalta merkittävämpi toimenpide.