Antti Rinteen hallitusohjelman verotuslinja ei ole vasemmistolainen
Käännös vasempaan päin on todellisuudessa täyskäännös vasempaan eli takaisin Sipilän hallituksen verolinjoilla.
”Rinteen kunnianhimoinen – joskin julkilausumaton – tavoite on murtaa Suomessa pitkään vallinnut porvarillinen hegemonia. Hän haluaa vääntää rattia vasemmalle, mutta ilman virkakoneistoa valtio ei käänny. Niinpä koneistoa on pakko kovistella, jotta politiikkaa pystytään muuttamaan.
Kabinetin työ on vasta niin alussa, että on mahdotonta arvioida, kykeneekö se kääntämään politiikan suuntaa. Hallituksen punavihreä enemmistö lienee melko yksimielinen suurimmista uudistuksista. Keskusta joutuu kysymys kysymykseltä ratkaisemaan, mukautuuko puolue enemmistön tahtoon vai ryhtyykö panemaan vastaan.” Unto Hämäläinen
Unto Hämäläisellä on yleensä tietoa taustoista ja ehkäpä hän on keskustellut pääministerin tai häntä tuntevien kanssa, kun hän arvioitaan esittää. Tämä ei vastaa kuitenkaan hallituksen tärkeimmän asiakirjasta hallitusohjelmasta saatavaa kuvaa.
Vasemmisto-oikeisto akselille voidaan tietenkin sijoittaa kaikenlaisia politiikan asioita. Edustamani varmaankin vanhentuneen käsityksen mukaisesti its economy stupied, eli talous on tärkeintä ja silläkin alueella verotus aivan erityisesti.
Anttiin Rinteen hallitusohjelmasta ei löydy varsinkaan veropolitiikasta mitään käännöstä vasempaan päin. Päinvastoin ohjelma on säilyttävä ja entistä linjaa vahvistava.
Ensinnäkin hallitusohjelmassa ei puututa Kikyn antamaan yritysten sairausvakuutusmaksun väliaikaiseen muutokseen, vaan työantajien alennus jatkuu ja aiheuttaa valtiolla jatkossa 0,45 miljardin vuotuisen menon. Se on moninkertainen suureen eläkekorjaukseen verrattua. Säilyttävän linjan vahvistaa Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtisen Porissa hallitusohjelmasta lausuma kanta:
”Veronmaksajain keskusliitto pitää hallituksen vero-ohjelmaa kokonaisuutena toistaiseksi lohdullisena, koska yritys- ja pääomaverot eivät nouse.”
Eli hallitusohjelmassa on betonoitu työn ja pääoman välinen verorakenne, vaikka läntisessä maailmassa juuri nyt käydään ilman vasemmistolaisia painotuksia keskustelua siitä, että rakennemuutoksia verotuksessa olisi syytä tehdä, kuten OECD esittää:
”Teollisuusmaiden järjestö OECD on jo patistanut Euroopan maita käyttämään rahaa kysyntää kiihdyttävästi.” Suomessa on tätä kohtaa toistettu ja puhuttu sen yhteydessä vain velan kasvusta, vaikka OECD julkaisemassa vuosittaisen kasvua koskevan raportissa kehotettiin toteuttamaan rakenneuudistuksia, joihin sisältyisi ”parempi koulutuspolitiikka ja verotuksen siirtäminen tuloista omaisuuteen.”
Velan lisääminen voi olla perusteltua, mutta ei Suomessakaan pitäisi unohtaa verotuksen muutostarpeita. Alhaiset korot ovat nostaneet ja nostavat omaisuusarvoja, joten omaisuuden verottamien olisi myös oikeudenmukaista ja tehostaisi pääomien suuntaamista paremman tuottavuuden suuntaan.
Tämä olisi talouspoliittisesti markkina- sosialidemokratian mukaista toimintaa ja varmaankin vasemmistolaisempaa kuin hallitusohjelman linjaukset.
Näyttä taas kerran siltä, että kun sosialidemokraattien vasemmalta puolelta ollaan hallituksessa, joutuu hallitus ohjelmassaan, kuten Mauno Koivisto jo aikoinaan oivalsi, keskustaa miellyttääkseen edustamaan oikeistolaisempaa talouspolitiikkaa.