Historioitsija filosofi ja kirjailija Yuval Noah Hararin essee FT:ssä nimeltään Trumpin kilpailevien linnoitusten maailma on pelottava arvio Donald Trumpin uudesta maailman järjestyksestä.
Yhdysvaltain presidentin visiossa postliberaalista globaalista epäjärjestyksestä heikkojen tulee aina antautua vahvoille, kirjoittaa Harari .
Kristillinen maailma kääntää pääsiäisenä katseensa traagiseen ihmisoikeuksien raakaan loukkaamiseen Golgatalle, jossa ihmisille keskinäisen yhteisymmärryksen ja kaikkien ihmisten arvon puolesta julistanut Jeesus tapettiin, koska häntä pidettiin vaarallisena valtaapitävien järjestelmän kannalta.
Kristinuskon tarina jatkuu ylösnousemuksella ja sillä toivolla, että viimeisellä tuomiolla jaetaan oikeutta niille, jotka tunnustavat syntinsä ja uskovat armoon, joka osaksemme tulee Jeesuksen uhrilahjan siunauksena.
Mutta tullaan tähän maailmaan ja katsotaan, mihin meistä monet on uskoneet ja panneet toiveensa
Liberaalin järjestyksen kannattajat näkevät maailman potentiaalisesti win-win-yhteistyöverkostona. He uskovat, että konfliktit eivät ole väistämättömiä, koska yhteistyö voi hyödyttää molempia. Harari
Sen sijaan Trumpin maailma on toisenlainen ja se on sitä harkitusti väittää Harari:
Trumpilaisessa visiossa maailmaa sitä vastoin nähdään nollasummapelinä, jossa jokaisessa transaktiossa on voittajia ja häviäjiä. …
Trumpin ihanteellinen maailma on linnoitusten mosaiikki, jossa maita erottavat korkeat taloudelliset, sotilaalliset, kulttuuriset ja fyysiset muurit. Se luopuu molempia osapuolia hyödyttävästä yhteistyöstä, mutta Trump ja samanmieliset populistit väittävät, että se tarjoaa maille enemmän vakautta ja rauhaa.
Hararin kirjoituksessa käydään läpi Trumpin idean heikkoudet eli ei sisäänpäin käpertymien ja jatkuvien diilien voittaminen tuo edes turvaa niille jotka linnoituksissa ovat. Hänen johtopäätöksensä on:
Trumpilainen visio ei ole uutuus . Se on ollut vallitseva visio tuhansia vuosia ennen liberaalin maailmanjärjestyksen nousua. Trumpin kaavaa on kokeiltu ja testattu niin monta kertaa ennen, että tiedämme, mihin se yleensä johtaa – loputtomaan imperiumin rakentamisen ja sodan kierteeseen. Vielä pahempaa on, että 2000-luvulla kilpailevien linnoitusten ei tarvitse käsitellä vain vanhaa sodan uhkaa, vaan myös ilmastonmuutoksen ja superälykkään tekoälyn nousun uusia haasteita. Ilman vahvaa kansainvälistä yhteistyötä ei ole keinoa käsitellä näitä globaaleja ongelmia. Koska Trumpilla ei ole toteuttamiskelpoista ratkaisua ilmastonmuutokseen tai hallitsemattomaan tekoälyyn, hänen strategiansa on yksinkertaisesti kieltää niiden olemassaolo.
Lopuksi Harari esittää Trumpin ideoihin ihastuneille kysymyksen:
Voimme olla surullisia ja raivostuneita tästä kehityksestä ja tehdä parhaamme kääntääksemme ne, mutta ei ole enää mitään tekosyytä yllättymiseen. Niiden, jotka haluavat puolustaa Trumpin näkemystä, pitäisi vastata yhteen kysymykseen: kuinka kilpailevat kansalliset linnoitukset voivat ratkaista rauhanomaisesti taloudelliset ja alueelliset kiistansa, jos ei ole universaaleja arvoja tai sitovia kansainvälisiä lakeja?
Olen yllä lainannut Hararin kirjoituksen osia. Koko esseen lukeminen antaa lisää valaistusta.
Tässä yhteydessä ja tähän päivään liittyen en vaan pysty ymmärtämään, miten tämä meidänkin pääuskontoon sitoutuneet voivat olla hiljaa tai vieläpä tukea Trumpin ideologiaa.