Mikko Rönnholm

Miltä näyttää: Kuvauksella on vaikutusta

Aurinkokaupungin tervehdys 20230323

Poliittinen keskustelun suuria viisauksia on Niin kuin miltä saadaan näyttämään:

Kulttuuri on luksustuote

HS:n pääkirjoitus Purra ja Junnila

 Riikka Purra linjasi kulttuurista tylysti: ”Kulttuuri on luksuspalvelu, johon Suomessa menee liikaa rahaa.”

Ilmeistä on, että Purran heitto oli kulttuuriväelle heitetty syötti, johon taiteilijoiden toivotaan tarttuvan. Se ohjaisi keskustelua identiteettipolitiikkaan, joka ei ole toistaiseksi ollut vaaleissa isossa roolissa.

Purran väite luksuskulttuurista on sisäisesti ristiriitainen, sillä kulttuuria tuetaan Suomessa juuri siksi, että se olisi kaikille tarjolla. Suomessa tavallisella ihmisellä on varaa käydä teatterissa tai konsertissa, kun monessa muussa maassa se on yläluokan huvi. Toinen asia on, ettei kulttuuri kiinnosta kaikkia, eikä siitä siksi haluta maksaa.

Akavan erityisalojen tutkimuksessa kysyttiin vuonna 2022, pitääkö kulttuuria tukea verovaroin. Täysin samaa mieltä oli 64 prosenttia vasemmistoliiton tukijoista perässään vihreät (44 %), Sdp (39 %), keskusta (27 %), kokoomus (17 %) ja perussuomalaiset (16 %). HS 23.3.2023

Naantalissa käytiin aikoinaan tämän tapaista keskustelua Musiikkijuhlien tukemisesta. Viime aikoina asia on edennyt yksimielistä eikä Vilhelm Junnilakaan ole edes muodon vuoksi vastustanut  asiaa.
Tästä päättelen, että Hesari on oikeassa kun luokittelee puheenjohtaja Purran purkauksen  pelkäksi sisällöttömäksi äänten kalastelluksi, mutta ei kuitenkaan huomaa itse olla nostamatta asiaa sivun leveydeltä uutisena esille.

Verojen ja maksujen vertaiku ontuu: Valtion tuloveron vaikutus on eriasia kuin   työntekijän / työnantajan sotemaksu

Itse asiassa Sdp:n oma esitys kilpailukykysopimuksessa siirrettyjen sosiaaliturvamaksujen palauttamisesta työntekijöiltä työnantajille painottuisi suhteellisesti ja absoluuttisesti enemmän kaikkein hyvätuloisimmille kuin kokoomuksen esittämät veronkevennykset. Hs 23.3.2023

 

Asia ei ole suoraan noin verrannollinen edes kaaviokuvassa, vaikka pitää paikkaansa että suurtuloisemmat hyötyvät enenemän mutta vain suhteellisesti  eli sama prosenttimäärä lasketaan tuloista eikä progressiivisesti nousevasta verosta.

Mutta varsinainen ero on siinä, että Tuossa  Kokoomuksen esitystä kuvaavassa grafiikassa esitetään miten valtion toimenpiteet vaikuttavat kun taas sosiaalimaksujen siirron maksavat työnantajat  ei valtio. Eli toimenpiteellä ei ole suoraa vaikutusta valtion talouteen.
Alla nähdään ei tuloluokat hyötyisivät sairaalamaksujen siirrosta työnantajalle.

Pystyakselilla on tulot tuhansina euroina ja vaaka-akselilla kuukausipalkan lisäys kussakin tuloluokassa. Kaikille tulee lisää ja lisäyksen makssa työnantja, jolle tämä on Sipilän hallituksen toimesta aikoinaan annettu lahjaksi.  

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa