Paradigman muutosta on ilmoilla. Pitkään jatkunut voittojen kasvatus ERIARVOISUUDEN KASVU ON NÄKYVISSÄ. JOPA YRITYSJOHTAJATKIN REAGOIVAT.
FT:ssä arvioidaan mistä on kysymys:
Tärkeä muutos voi olla käynnissä yritys-Amerikassa. Yhdysvaltain suurin liiketoimintaryhmä on korvannut pitkäaikaisen näkemyksen, jonka mukaan omistaja-arvon maksimointi on yrityksen määrittelevä tavoite kattavammalla visiolla, joka ottaa huomioon muut sidosryhmät . Laajempien etujen, kuten työntekijöiden, ympäristön ja asiakkaiden, nimenomaisen korottamisen tarkoituksena on asettaa uusi standardi yrityksille kaikkialla Yhdysvalloissa. Tämän tervetulleen ja laajemman lähestymistavan yritystarkoituksiin pitäisi luoda kestävämpi ja osallistavampi kapitalismin muoto. Yrityksen on nyt osoitettava olevansa valmis ottamaan muutos käytännössä.
Maanantaina pidetyssä liiketoiminnan pyöreän pöydän BRT päivitys yritystarkoitukseen sisältää suuren muutoksen ajatteluun. Osakkeenomistajien ensisijaisuuden periaate on hallinnut Yhdysvaltojen kapitalismia kahden sukupolven ajan ja se on ollut yli 20 vuoden ajan BRT: n hallintotapojen ytimessä. Koska BRT: hen kuuluu joitain suurimmista yhdysvaltalaisista yrityksistä, joiden edustava vuotuinen liikevaihto on 7 biljoonaa dollaria, muutoksella on ainakin mahdollisuus saada aikaan laajempia muutoksia yritysten käyttäytymisessä.
Paine on kasvanut jo jonkin aikaa . Osakkeenomistajien tuottojen maksimointi on tullut muiden sidosryhmien kustannuksella ja luonut kannustimia maksamaan vähemmän veroja. Sijoittajat ja poliitikot, kuten demokraattisen presidentin toiveet Elizabeth Warren ja Bernie Sanders, ovat ilmaisseet huolensa voittojen ja palkkojen erotusten noususta, mikä on johtanut skeptiseen mielipiteeseen, jonka mukaan yritykset voivat yksinkertaisesti yrittää ehdottaa kosmeettisia muutoksia ennen merkittävien uudistusten käyttöönottoa. JPMorganin toimitusjohtaja ja liiketoiminnan pyöreän pöydän puheenjohtaja Jamie Dimon on ollut johtava äänimuutoksen edistämisessä. Huhtikuussa päivätyssä vuosittaisessa kirjeessään osakkeenomistajille Dimon esitti luettelon käsiteltävistä asioista – mukaan lukien koulutus, maahanmuutto ja verouudistukset – ja lupasi JPMorganin ”vievän asianajajan seuraavalle tasolle”.
Skeptisyys tällaisista ylevistä ilmoituksista on olemassa. Yritystoiminnan Amerikan on nyt todistettava, että tämä ei ole vain symbolinen muutos. Yksi tehtävä on yhdenmukaistaa johdon edut laajemman sidosryhmien näkemyksen kanssa. Liiallinen luottamus osakekurssikehitykseen, pitkään ne ovat olleet johdon kannustimia, ja usein vain vuoden tai kahden aikajaksolla. Tämään on muuttutava. Johtajien palkkojen sitominen laajempiin taloudellisiin ja muuhun suoritukseen liittyviin toimenpiteisiin varmistaisi prioriteettien yhdenmukaistamisen paremmin.
Yrityksiä tulisi rohkaista määrittelemään tarkoitus, joka on enemmän kuin pelkästään voittojen maksimoinnin. BRT: n liikkeellä hiljaisesti tunnustetaan, että jos yritykset jättävät huomioimatta vastuunsa yhteiskuntaa kohtaan, ne voivat menettää oikeutuksensa.
Pidemmän aikavälin etujen edistäminen on epäilemättä ristiriidassa neljännesvuosittaisten raportointivaatimusten kanssa. Parempien etujen tarjoaminen työntekijöille ja tavarantoimittajille tai sijoittaminen paikallisiin yhteisöihin voi parantaa yleistä suorituskykyä pitkällä aikavälillä, mutta pienentää voitoja lähitulevaisuudessa. Lyhytaikaiset sijoittajat tai välitöntä tuottoa hakevat aktivistit voivat kaikota. Vakaat ja selkeät lausunnot pitkäaikaisista tarkoituksista voivat auttaa suostuttelemaan epäilijät.
Viimeinen tapa, jolla yritykset voivat osoittaa sitoutumisensa sidosryhmälähestymistapaan, on varmistaa, ettei sillä verojen vältellä maksmista. Liikevoittoon sidotut kannustimet ovat yksi tapa kiertää tätä. Myös sijoituskulttuurin edistäminen osakkeiden takaisinostojen sijasta auttaisi.
Viisikymmentä vuotta osakkeenomistajien ensisijaisuus on edistänyt lyhytaikaisuutta ja luonut kasvavaa epäluottamusta suuryrityksiä kohtaan.
Uudella yritystarkoituksella on mahdollisuus tuottaa vaurautta kestävämmin ja jakaa vauraus tasaisemmin.