Oikeistopopulismi on menestynyt hyvin vaaleissa. Tätä aihetta analysoi oheisessa artikkelissa Gideon Rachman https://www.ft.com/content/8384228d-8156-4134-8eb4-035c068704b9
Hänen kolumninsa loppuu:
Äärioikeisto on myös poikkeuksetta vihamielinen EU:ta kohtaan, jota se luonnehtii elitistiseksi ja ”globalistiseksi” hankkeeksi, joka on vaarallinen kansalliselle identiteetille ja suosii massamaahanmuuttoa.
Aiemmin Wilders ja Le Pen ovat puhuneet maidensa eroamisesta EU:sta tai Euroopan yhteisvaluutasta. Mutta nämä ideat eivät enää ole hyviä mielipiteitä (mahdollisesti Brexitin ansiosta) – joten ne vähättelevät nyt puhetta Nexitistä tai Frexitistä. Orbánin mieltymys Brysselin tuomitsemiseen ei myöskään ole koskaan johtanut mihinkään todelliseen aloitteeseen erota EU:sta.
EU:sta eroamisen sijaan äärioikeistopuolueet yrittävät paljon todennäköisemmin muuttaa sitä sisältä käsin. He pyrkivät jo nyt EU:n ihmisoikeuslakeihin ja sen sitoutumiseen YK:n pakolaissopimukseen. Jos äärioikeisto jatkaa merkittäviä voittoja kansallisissa vaaleissa – ja ensi kesän europarlamenttivaaleissa – se voi pian heikentää arvoja ja oikeudellisia sitoumuksia, joita on pitkään pidetty keskeisinä Eurooppa-hankkeessa. EU voi olla hyvin erilainen peto muutaman vuoden kuluttua. gideon.rachman@ft.com
Tuossa artikkelikuvan lipussa ei ole Perusuomalaisten tunnuksia. Miksi ei?
Kolumnissa sitä ei käsitellä ja siksi arvelen, että se on kuriositeettina jäänyt huomaamatta.
Tosin jos positiivisesti asiaa haluaa arvioida, niin ehkä perussuomalisten suhde Venäjään ei ole ymmärtävä vaan tiukan vastainen ja Ukrainaa tukeva.
Hesarissa suorastaa hehkutettiin Jussi Halla-ahon kovaa puhetta Ukrainan parlamentissa.