Cavendish Camilla FT
Valtiokonttori näkee sosiaalihuollon kustannuksella, jonka se olettaa kasvavan väistämättä väestön ikääntyessä. Se voi itse asiassa olla sijoitus. Englannissa parhaat hoitotyöntekijät eroavat usein, koska heillä ei ole aikaa hoitaa koko henkilöä. NHS kohtelee sosiaalihuoltoa jälkikäteen. Mutta jos näkisimme hoidon jatkumona, joka johtaa kansanterveydestä kuntoutukseen tuettuun asumiseen ja elämän päättymiseen, työ voisi olla palkitsevampaa ammatillisesti ja taloudellisesti.
Krista Kiuru lauantaiaamussa
Krista Kiuru esittää ratkaisuja päivystyksen ruuhkiin: enemmän potilaiden hoitoa perusterveydenhuollossa ja vanhuksien hoitamista kotona.
– Kaikki on keskitetty yhteispäivystykseen ja iltaisin ihmisillä ei ole alueilla ja seutukunnissa mahdollisuutta päästä enää päivystykseen, joten monenlaisia vaivoja tullaan hoitamaan yhteispäivystykseen, ja se on hyvin luonnollista, Kiuru sanoo.
Hyvinvointialueilla olisi Kiurun mukaan jatkossa järkevää miettiä, pitäisikö päivystystä jatkaa nimenomaan perusterveydenhuollolla pidempään, jotta osa potilasmassasta pystyttäisiin hoitamaan siellä, mihin heidän vaivansa kuuluvat.
Kotihoitoon on panostettava, oli Krista Kiurun yksi viesteistä ja muutoinkin hän näytti maltilliselta eikä vetänyt liikaa päällensä terveyden pelastajan viittaa, vaan oli pragmaattinen – ehkäpä hän oli seurannut Aki Lindenin tyyliä!
Rahaa tarvitaan lisää 700 miljoonaa. Yksi keskeinen syy on kuntien alibudjetointi ja rakenteellisten uudistusten unohtaminen suurta uutta mallia odoteltaessa.
Mielenkiintoista on havaita, että ongelmat ovat samanlaiset eikä ratkaisuissakaan ole paljon eroa, kun esityksiä tekee suomalainen ministeri tai brittien ylähuoneeseen kuuluva konservatiivistaustainen tutkiva toimittaja