Mikko Rönnholm

Palvelutaso, keskittyminen ja asukkaiden vaikuttaminen

Miten Naantali saa turvattua palvelutason

Naantalin Työväenyhdistys on sote- ja kuntarakenneasioissa ollut perustellusti epäilijän roolissa:

  • Ensin yritettiin ajaa kuntaliitoksia perustelemalla sote-sektorin suurempien yksikköjen tarvetta
  • Sitten ryhdyttiin ajamaan laajaa maakuntahallintoa ja yksityistämistä sote-tarpeilla

Kunnallinen toimiva palvelujärjestelmä on unohdettu, kun on ajettu muita tavoitteita. Siksi Naantalin sosialidemokraatit esittivät Lahden puoluekokoukselle.

Ehdotus: SDP ehdottaa, että sote-uudistus toteutetaan nykyisten organisaation puitteissa siten, että toimivat kunnalliset organisaatiot jatkavat ja että sairaanhoitopiirien vastuuta lisätään maakunnallisen hyvinvointisuunnitelman laatimisessa, johtamisessa ja valvonnassa. Valtion mahdollisuutta ohjata kehitystä vahvistetaan ERVA alueiden hallinnon toimesta ja toisaalta siten, että nykyinen valtionosuusrahoitus kulkee tätä reittiä.
Väliportaan hallintoa yksinkertaistetaan siten, että maakunnassa on vain yksi kuntien edustajien nimeämä valtuusto, joka hoitaa nykyisiä tai tulevia maakunnallisia tehtäviä maakuntahallituksen ja viraston avulla.
Maakuntavaltuuston tehtäviin lisätään sairaanhoitopiirien hallituksen valinta siten, että maakunnallisten edustajien lisäksi hallituksessa ovat edustettuna myös ERVA alueen edustajat.

Tämä ehdotus on vieläkin mielestäni paras, vaikka tunnustan, että kahden edellisen hallituksen esitykseen nähden ollaan tultu tätä lähemmäksi, mutta vielä ollaan tekemässä turhaa byrokratiaa ja pelkään myös maakunnallista kvasidemokratiaa sekä että ideana on kurjauuden tasaaminen.

Nyt Naantalin kaupunki on yksimieleisesti ottanut perusasetelmaan myönteisen kanna lausunnossaan. Siinä voi olla väsymystä; turha on potkia tutkainta vastaan ja tai se, että paras on hyvän pahin vihollinen. Yritetään sietää, vaikka harmittaa.

Sen vuoksi on tässä vaiheessa on vielä muistutettava, miksi aloitteemme olemme tehneet ja mihin asioihin erityisesti tulevassa rakennekehityksessä pitää kiinnittää huomiota:

  • Hyviä palveluja ei saa heikentää eikä toimivia  organisaatioita hävittää
  • Kunnallinen demokratia on lähinnä asukkaita -palaute ja valvonta tätä kautta on järjestettävä.
  • Rahoituksen päättämien muualla kuin omassa kunnassa johtaa helposti keskittämisee, joka  heikentää Naantalin palvelutasoa. Omien järjestelyjen kuten päivystyksen mahdollisuus häviää. Tähän kamppailuun on voimat suunnattava ja Naantalin puolia on pidettävä jokaisessa vaiheessa.

Järjestelyissä on omaisuuden siirtoihin  ja muita materiaalisiin asioihin liittyviä heikkouksia, jotka ovat kaupungille taloudelle epäedullisia. Niissä pitää   puolustaa oikeuksia.

Mutta sittenkin ne ovat paikalliseen palvelutasoon kohdistuvan uhan kannalta pienempiä murheita.

Tulevat muutokset vaativat Naantalilta taitoa ja ahkeruutta. Naantalilla on todella paljon hävittävää niin kuntalaisten kuin henkilökunnan kannalta.

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa