Hyvinvointialue Varha ei ole meille vielä tuttu juttu.
Me monet olemme vuosien varrella kuulleet, osallistuneetkin ja päivitelleet näitä sote kysymyksiä. Yleisö tilaisuus laajensi ja avarsi. Hyödyllinen tietoisku!
Olen ollut huolissani, että mitä tästä oikein tulee, kun asiaan on aikaisemmin liitetty kaikkia muita asioita: Välillä on kuntaliitoksia ajettu soten varjolla , toiset taas ovat halunneet maakuntahallintoa. Liian usein on tuntunut, että ihmisten tarpeet ovat jääneet sivurooliin. Nyt näyttää paremmalta – vaikka hyvään on vielä matkaa. Toivoa on.
Aki Linden sanoikin, että hänestä olisi parempi, ettei puhuttaisi lyhennyksellä sote, vaan käytettäisiin oikeita nimiä: Terveydenhoito, lastensuojelu, vanhusten hoito ja pelastuspalvelut kertovat paljon enemmän.
Jouni Mutanen totesi puolestaan, että tätä uudistusta olisi tarvittu jo kymmenen vuotta sitten.
Toni Forsblom arveli, että naantalilaiset pelkäävät – ehkä aiheesta- , että palvelut eivät parane. Hänkin katsoi toiveikkaasti uudistuksen etenevän yhteistoimin, vaikka nyt atk-järjestelmien yhteensovittamien aiheuttaakin Naantalissa lisätyötä lääkäreille. Varmuuden vuoksi Toni halusi muistuttaa olevansa edelleen kokoomuslainen.
Tietenkin on niin, että Aki Linden on koulutuksensa, kokemuksensa tietämyksensä jopa esiintymiskykyjensäkin puolesta primus.
Ja hyvä niin, koska Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta ei haasteita puutu. Uskon, että aluehallinnossa on osaamista, intoa sen osoitti Naantalin yleisötilaisuus.
Mutta turvallisemmalla mielellä olemme, kun ylimmän päättävän elimen puheenjohtajan on voimakastahtoinen ja osaava Aki Linden, jolla on hyvät mahdollisuudet nousta vaalien jälkeen uudelleen tärkeisiin valtakunnan johtaviin tehtäviin.
Nyt teen esityksistä omia johtopäätöksiäni:
- Julkinen terveydenhuolto on turva, jota yksityinen täydentää
- Hyvinvointialueiden talouden alijäämäisyyden syyt ovat kunnissa ja koronan hoitovajeessa
- Omalääkäri millä tahansa nimellä on mahdollisuus – välttämättömyys
- Lääkäreitä ja hoitaja on enemmän kuin koskaan, mutta tarpeet ja kysyntä ovat kasvat nopeammin.
- Johtamien on avainsana: Työn organisointi on tärkeämpää kuin vierastyövoima
- Päivystyksen ongelma on kotihoidossa ja palveluasumisessa
- Säästöjä saadaan, kun ehditään paneutua esimerkiksi kiinteistöjen tilanteeseen, kunnat ovat olleet ahneita, eikä Naantali tee poikkeusta
- Osaoptimointi ja kuntien välinen kilpailu tulee unohtaa
PALJON MUUTAKIN KÄSITELTIIN YLEISÖTILAISUUDESSA. SATAPÄISEN YLEISÖN REAKTIOSTA VOISI PÄÄTELLÄ: EI HUONO.
Ja hereillä oltiin
Siitä esimerkkinä, kun aluevaltuutettu Reetta Tanila-Järvinen
antoi Forsblomin Tonille palautetta:
Terveyden hoidossa tarvitaan muitakin kuin käsiä!
Mielenkiintoisia pointteja johtopäätöksissä, hyvä.