Hiljaisella viikon jokaisella päivällä on muinaiset nimet malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai ja tänään on pitkäperjantai, jonka sanan alkuperä tulee ruotsin kautta vanhasta englannista, vaikka nykyisin siellä käytetään hyvää , joanka alkuperä Good on pyhässä. Slaavilaisissa maissa puhutaan suuresta – tietenkin.
Tottumuksesta varmaankin mutta myös perustellusti pitkäperjantai sopii niin raamatullisiin kuin kotona opetettuihin käyttäytymistapoihin ja vielä sitten säähänkin aika usein, kuten tänään.
Päivän tekstin lainaan TS:n pääkirjoituskolumnin lopun:
Länsimaisissa demokratioissa haikaillaan vahvan johtajan ja autoritaarisemman hallintatavan perään. Tutkimuksen ja tiedonvälityksen uskottavuutta nakerretaan, oikeuslaitoksen puolueettomuus kyseenalaistetaan, universaalit ihmisoikeudet ja niiden turvana olevat kansainväliset sopimukset pyritään kiistämään.
Matteuksen pääsiäisen evankeliumi on edelleenkin kovin ajankohtainen. Ylipapit ja vanhimmat saavat kansan yllytettyä huutamaan Barabbasta. Laillisuusperiaatteet hukkuvat yltyvään meteliin. Ja vastuulliset pesevät kätensä. Kirjoittaja on sosiologian ja sosiaalipolitiikan dosentti Olli Kangas
Ja sitten takaisin maallisiin asioihin ja suositukseen: