Naantalin kirkko on valaistu, mutta onko kirkko – tarkoitan instituutiona / yhteisönä – valaistunut. Tietolähde määrittele
”Valaistuminen on korkeimman tietoisuudentilan ja täydellisen, materiasta vapauttavan ymmärryksen saavuttamista.” Mitenköhän on?
Piispa Kaarlo Kalliala kirjoitti eilen 23.10.2020 TS:ssa kolumnin, joka päättyi Omnes Honorate ilmaisuun. Se on latinaa, mutta suoraa käännöstä ei hakulaite antanut ja siksi kysyin sitä kirjoittajalta ja hän kertoi sen olevan latinankielisiä lentäviä lauseita ja tarkoittaa Kunnia kaikille.
Lähtökohtana lienee 1.Pietarin kirje 2:17 :
Anna kunnia kaikille, rakasta veljeyttä, pelkää Jumalaa, kunnioita kuningasta.
Mielenkiintoinen yhdistelmä näin mallisesti ajateltuna. Tätä taustaa vastaan irrotan pari kappaletta piispan kirjoituksesta:,
Viime aikoina minua on ajatteluttanut, millaiset resurssimielikuvat poliittisia vaihtoehtoja ja valintoja ohjaavat. Yhteiskunnan resursseja toki tarkastellaan myös kovan tutkimustiedon pohjalta, mutta poliittiset jakolinjat tuntuvat vahvasti juoksevan mielikuvien välistä.
Vanha perusjako on varsin selvä. Oikealla halutaan tuottaa, vasemmalla jakaa. Mitä jaettavissa oleviin hyvyyksiin tulee, oikealla vallitsee vastaavasti niukkuuden ja vasemmalla runsauden mielikuva.
Ei tämä ole ihan väärin, mutta ei oikeinkaan. Lisäisin tarkentavia termejä ja sanoisin: Oikealla halutaan tuottaa itselle ja vasemmalla jakaa tarvitsijoille. Piispan kannanotto ei tee oikeutta kaikille, pelkistettynä se voi johtaa harhaan.
Kirkko on näyttänyt kehittymistä valaistuksen suuntaan, rakasta veljeyttä on saanut sijansa. Onpa pieni aavistus olemassa, että kirkon sisällä olisi häivähdys punaista – tarkoitan sosiaalisuutta köyhän asian ymmärtämistä. Toivotaan, että se suuntaus syvenisi. Mutta se vaattii ponnistuksia.